Home Ukraine Україна — українською "Іспанська справа" Фірташа: що відомо

"Іспанська справа" Фірташа: що відомо

299
0
SHARE

Після рішення австрійського суду про дозвіл на екстрадицію Дмитра Фірташа до США українського бізнесмена знову затримали. Тепер через нову “іспанську справу”.
Після рішення австрійського суду про дозвіл на екстрадицію Дмитра Фірташа до США українського бізнесмена знову затримали. Тепер через нову “іспанську справу”.
І вже у четвер суд може вирішити, чи залишатись бізнесмену за гратами до вирішення запитів щодо екстрадиції.
21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію прокуратури. Та просила дозволити екстрадицію Дмитра Фірташа у справі щодо хабарів у Індії, за якою його затримали в Австрії ще у березня 2014 року.
З цього моменту доля бізнесмена опинилась у руках міністра юстиції Австрії, який має вирішити, чи екстрадувати пана Фірташа до США.
Під час процесу Фірташ вже перебував під заставою у 125 мільйонів євро. Але на виході із суду у вівторок, 21 лютого, місцеві правоохоронці затримали його у новій справі. Вже за запитом іспанських правоохоронців.
Протягом 48 годин австрійський суд має обрати пану Фірташу додатковий запобіжний захід у новому провадженні.
За даними ВВС Україна, це має статись у четвер, 23 лютого, після обіду.
Захист пана Фірташа заперечує вину клієнта за обома звинуваченнями – і у США, і в Іспанії. Вони називають американську справу політично мотивованою. Проте вже готуються до судового процесу за океаном.
Навесні 2015 року австрійський суд першої інстанції відхилив прохання прокуратури про видачу пана Фірташа до США. І поки всі готувались до апеляції на це рішення, досить несподівано з’явились новини з Іспанії.
У листопаді 2016 року антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила пана Фірташа в розшук у рамках розслідування справи про відмивання здобутих незаконним шляхом коштів.
За даними іспанської газети El Pais, ордер на арешт видав суд у Барселоні.
Газета Deutsche Welle уточнила, що ордер на арешт олігарха також стосувався підозри в участі у організованому злочинному угрупованні.
За даними El Pais, як підозрювані у цій справі проходять ще два бізнесмени, але їхні імена не повідомляють.
DW з посиланням на іспанську прокуратуру уточнює, що одночасно з видачею ордера , у Барселоні та курорті Марбелья 24 листопада затримали інших п’ятьох соратників Фірташа, серед яких були місцеві адвокати.
Вони нібито займались відмивання капіталів українського бізнесмена.
Видання вказує, що мова йшла про “десятки мільйонів євро незаконного походження”.
El Pais писала про 10 мільйонів євро, імовірно, отриманих на відмиванні грошей на операціях з нерухомістю та ресторанному бізнесі, які начебто осіли на рахунках компаній у Кіпрі та Віргінських островах.
Прокурор також повідомив журналістам, що справу Фірташа розглядають у межах операції “Варіола”, яку розпочали в липні 2016 року з арешту у Барселоні сина екс-мера Києва Степана Черновецького та ще 11 людей.

Continue reading...