Home Ukraine Украина — на русском Більшість польських чиновників розуміють, що обстріл консульства в Луцьку – це провокація

Більшість польських чиновників розуміють, що обстріл консульства в Луцьку – це провокація

250
0
SHARE

Коментар посла України у Польщі Андрія Дещиці в ефірі телеканалу 112 Україна:
Офіційна реакція Польщі – це серйозне занепокоєння, тому що це вперше, коли таким чином було здійснено акт проти польського дипломатичного представництва в Україні. Звичайно, польська сторона на офіційному рівні вимагає якомога швидшого розслідування цієї провокації і вимагає посилення охорони польських дипломатичних установ в Україні. Дуже широкий резонанс щодо цієї події в польських ЗМІ. Зараз дуже важливо роз’яснити суспільству, що, як на мене, це є чергова провокація в ланці провокацій, які були здійснені минулого року на території Польщі, цього року на території України, які, в першу чергу, були направлені проти пам’ятників. Тепер вони направлені на дипломатичні установи. Основна мета, як на мене, – це розсварити Україну і Польщу.
Новини за темою: Консульства Польщі припинили свою роботу на всій території України
У польських ЗМІ пишуть, перш за все, про те, що це є небезпека роботі польських дипломатичних установ. По-друге, про досить швидку реакцію України, це і президент, і міністр закордонних справ виступили зі своїми заяви, засудивши подібного роду дії. Більше того, президент провів телефонну розмову з президентом Польщі і дав відповідні доручення щодо посилення польських дипломатичних установ і ефективного розслідування цього інциденту. Більшість коментарів польських офіційних чиновників, вони розуміють, що відбувається, в тому сенсі, що це провокація. Так, зокрема, заявив голова Бюро національної безпеки. Але вони очікують, очевидно, якнайшвидшого розслідування і ефективної охорони. Тому що подібного роду провокації вже були, і були по відношенню до польського генконсульства і по відношенню до місць пам’яті. Можна було б очікувати, що вони будуть і до інших польських місць в Україні. Тому це досить серйозне завдання, серйозний виклик, який стоїть перед нашими спецслужбами і перед спільною роботою українських і польських спецслужб, щоб виявити людей, які спричинили такий акт.
Новини за темою: Дуда: Обстріл консульства Польщі в Луцьку вимагає рішучих дій
Я мав розмову з держсекретарем у Міністерстві закордонних справ (Польщі) і заступником міністра, і польська сторона висловила досить серйозне занепокоєння цією ситуацією, переживання за своїх співробітників, громадян Польщі, які працюють в українських дипломатичних установах, очікування, що швидко буде проведене розслідування. Це розслідування розпочалося одразу після цього інциденту. Вони очікують на забезпечення ефективної охорони і прийняли рішення, що до того часу, поки така ефективна охорона не буде надана, польські консульські установи не будуть приймати відвідувачів, побоюючись чергових можливих терористичних актів.
Новини за темою: МВС посилило охорону дипломатичних об’єктів після обстрілу консульства в Луцьку
Андрій Дещиця
Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику “Думка”, ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@ 112.ua

Similarity rank: 20
Sentiment rank: -0.5