Home Ukraine Україна — українською Новини й аналітика зі світу політики: оцінки, прогнози, коментарі

Новини й аналітика зі світу політики: оцінки, прогнози, коментарі

282
0
SHARE

У Південній Кореї 9 травня обирають президента. Це дострокові вибори, адже екс-главі держави Пак Кин Хє оголосили імпічмент і заарештували через звинувачення в корупції. Хто бореться за найвищу посаду в країні?
У Південній Кореї у вівторок, 9 травня, обирають президента. Ці дострокові вибори – доленосні для країни. Це підтверджується масовою активністю виборців. Очікується, що явка перевищить 90 відсотків. До цього моменту достроково проголосували вже 10 мільйонів громадян Південної Кореї, а це – понад 20 відсотків виборців.
Корупційний скандал, в якому виявилася замішаною колишня президентка Пак Кин Хє, нікого в країні не залишив байдужим. Кілька місяців тривали акції протесту проти корупції в керівництві Південної Кореї, в яких взяла участь суттєва частина населення.
Тим часом кілька десятків прихильників колишньої президентки досі живуть в наметовому таборі в центрі Сеула. Південнокорейська демократія, маючи близько 30 років історії, ще дуже молода, але у неї вже є енергійна культура протесту, а населення дуже політизоване.
Фаворит Мун Чже Ін
Фаворит президентських перегонів – колишній голова Демократичної партії “Тобуро” Мун Чже Ін. Не можна сказати, що його лідерство у цій виборчій кампанії є несподіваним. Адвокат у сфері захисту прав людини Мун вже боровся за посаду президента у 2012 році з Пак Кин Хє і тоді програв, здобувши 48 відсотків голосів.
Тепер же здається, що 64-річний кандидат уособлює зміни, які давно вже на часі. Його перемога ще більш вірогідна через конфлікти в таборі його супротивників-консерваторів. “Якщо тільки прогнози не помиляються цілковито, Мун Чже Ін настільки близький до перемоги, наскільки це може бути за умов вільних виборів”, – говорить політолог з Університету Торонто Стівен Денні. Згідно з опитуваннями, Мун Чже Ін користується підтримкою у 40 відсотків.
Конкуренти весь час виставляють його як того, хто співчуває Північній Кореї. Однак багато хто, особливо серед молодих виборців, сприймає це як наклеп.
Дружба з Пхеньяном?
Факт полягає в тому, що Мун Чже Ін хотів би по-новому вибудувати відносини з Північною Кореєю. Його бачення відрізняється як від політики консервативної адміністрації Пак Кин Хє, так і від намагання здійснювати тиск на Пхеньян, як це робить президент США Дональд Трамп.
Підхід Мун Чже Іна до Північної Кореї сформувався, ймовірно, у 2000-х роках, коли він очолював адміністрацію президента. Тоді Республіка Корея на чолі з лівим урядом проводила так звану “політику сонячного світла”: проекти з допомоги КНДР щедро просувалися, був побудований спільний промисловий парк Кесон, йшли регулярні переговори.

Continue reading...