Home Ukraine Україна — українською Росія втручається у внутрішню політику Македонії та Балкан – розслідування

Росія втручається у внутрішню політику Македонії та Балкан – розслідування

276
0
SHARE

Росія активізувала свою діяльність на Балканах, коли кілька країн півострова заявили про бажання вступити до НАТО. Останні новини від УНІАН за 05 червня.
Кремль за допомогою російських спецслужб і дипломатів, а також місцевих проросійських політиків, намагається перешкодити вступу Македонії та інших балканських країн до НАТО і створити на Балканах “пояс нейтральних країн”.
Про це йдеться у десятках секретних звітів македонської контррозвідки, які анонімне джерело з уряду Македонії передало журналістам міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) , передає Новая газета .
Ці документи складені на основі прослуховування телефонних переговорів російських дипломатів і співробітників російської та сербської спецслужб, зовнішнього спостереження і оповідань джерел.
У них йдеться, що Росія активізувала свою діяльність на Балканах, коли кілька країн півострова заявили про бажання вступити до НАТО. Чорногорія вже 5 червня стане повноцінним членом Альянсу, а Македонія та Боснія мають статус країн-кандидатів на вступ до блоку.
У звіті на ім’я керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії Володимира Атанасовскі мовиться, що протягом останніх дев’яти років країна перебуває “під впливом найсильнішої і руйнівної пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, яка здійснюється через посольство РФ”. Зокрема, почесні консульства РФ в македонських містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.
“РФ використовує методи так званої “м’якої сили” як частину стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу… Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої — отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни”, — йдеться у звіті.

Continue reading...