Home Ukraine Україна — українською День державного прапора: найцікавіші факти про український стяг

День державного прапора: найцікавіші факти про український стяг

215
0
SHARE

День прапора України 2017 святкують 23 серпня. Цікаві факти свята Дня прапора України, коли воно з’явилося і чому читайте на сайті новин України 24tv.ua.
23 серпня в Україні відзначають День державного прапора. І хоч це свято відносно нове (його почали святкувати з 2004 року) , та історія українського прапора сягає сивої давнини.
Як на українських землях з’ явився символ з поєднанням синього та жовтого кольорів – достеменно невідомо. Деякі легенди говорять, що ці кольори з’ явились завдяки трипільцям під час великого переселення народів.
Перша історична згадка датується 1256 роком – днем заснування Львова. Саме на гербі міста Лева поєднались ці символічні для країни кольори – жовтого лева на блакитному фоні.
Поєднання цих барв знаходимо і в добу козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
Козацький прапор
Один із козацьких стягів
Під час опису Грюнвальдської битви (між військами держави Тевтонського ордену та об’єднаними військами Королівства Польського і Великого князівства Литовського та Руського, 1410 рік) автор розповідає, що львівське військо виступило під синьо-жовтими кольорами – це був синій прапор із золотим левом, що спирається на скелю.
Грюнвальдська битва
Перша спроба утворити прямокутний прапор із жовтого та блакитного кольорів була зроблена Головною Руською радою (перша українська політична організація на Галичині, створена під час революції в Австрійській імперії для оборони прав українського населення) .

Continue reading...