Home Ukraine Україна — українською Вибори президента ПАРЄ: Хто лідирує за підсумками двох раундів голосування і які...

Вибори президента ПАРЄ: Хто лідирує за підсумками двох раундів голосування і які прогнози

270
0
SHARE

Крісло президента ПАРЄ, найімовірніше, може зайняти представниця Кіпру Стелла Кіріакідес, яка не має чіткої позиції щодо українського питання
Після того, як у квітні поточного року російські ЗМІ заявили про візит до Сирії президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Педро Аграмунта, Україна почала домагатися його відставки. Минулого тижня це сталося, – Аграмунт нібито добровільно вирішив відмовився від посади. Однак про перемогу української делегації говорити рано – крісло президента ПАРЄ цілком може зайняти представниця Кіпру Стелла Кіріакідес, яка не має чіткої позиції щодо українського питання.
Аграмунт втомився
У п’ятницю, 6 жовтня, президент ПАРЄ Педро Аграмунт вирішив не чекати, поки його звільнять з займаної посади, і заявив про свою добровільну відставку . “Сьогодні з особистих причин я вирішив ніколи більше не займати посаду голови Парламентської асамблеї Ради Європи”, – написав він.
Пізніше голова постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар’єв оприлюднив офіційну заяву Аграмунта про звільнення з посади, в якому уточнюється, що відповідні рішення було прийнято ним “за порадою доктора”.
Багато хто вважає, що зазначена причина є відвертою неправдою, так як після відставки Аграмунт все ж залишається членом ПАРЄ і керівником іспанської делегації в асамблеї.
Також відомо, що якщо б президент ПАРЄ не погодився добровільно покинути займаний пост, його б все одно на найближчому засіданні “попросили” це зробити, але вже проти волі і з накладенням додаткових санкції.
Справа в тому, що в квітні поточного року президент ПАРЄ несподівано і без узгодження, як з асамблеєю, так і з власним парламентом полетів у Сирію в складі російської делегації. Там він зустрівся з главою держави Башаром Асадом і не сказав жодного слова осуду у зв’язку бойовими діями на території країни.
Це стало досить вагомою підставою для вираження недовіри Аграмунту з боку бюро ПАРЄ. На зборах було постановлено, що він не уповноважений здійснювати будь-які офіційні візити, відвідувати будь-які засідання або робити будь-які публічні заяви від імені асамблеї в якості її голови.
Фактично все літо ПАРЄ напрацьовувала механізм відставки голови. Як наслідок за недовіру Аграмунту підписалися 158 членів асамблеї досі жоден проект в історії ПАРЄ не набирав такої кількості підписів.
Як заявив сам Аграмунт, кампанія на підтримку його відставки була розпочата українською делегацією, у якої з’явився на нього зуб ще рік тому через наміри президента ПАРЄ повернути в зал засідань асамблеї російську делегацію.

Continue reading...