Home Ukraine Україна — українською Про що домовилися на саміті Східного партнерства: спільна декларація

Про що домовилися на саміті Східного партнерства: спільна декларація

197
0
SHARE

Учасники саміту Східного партнерства сьогодні прийняли поєднати декларацію. З текстом документа пропонує ознайомитися УНН.
КИЇВ. 24 листопада. УНН. Учасники саміту Східного партнерства сьогодні прийняли поєднати декларацію. З текстом документа пропонує ознайомитися УНН.
Глави держав і урядів, представники Республіки Вірменія, Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Грузії, Республіки Молдова та України, представники Європейського Союзу і глави держав і урядів, а також представники країн-членів зібралися в Брюсселі 24 листопада 2017 року. Голова Європейського парламенту і представники Комітету регіонів, Європейського соціально-економічного комітету, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, конференції регіональних і місцевих органів влади країн Східного партнерства та Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ також були присутні на саміті.
1. Учасники саміту підтверджують велике значення, яке вони надають Східному партнерству як конкретному виміру Європейської політики сусідства. Вони підтверджують свою спільну прихильність цьому стратегічному і амбітному партнерству, заснованому на спільних цінностях, взаємних інтересах і взаєморозумінні, співпричетності і спільній відповідальності, диференціації, взаємній підзвітності, які наближають східноєвропейські країни-партнери до Європейського Союзу. Стійкий і ефективний прогрес в області реформ є ключем до подальшого успіху Східного партнерства.
2. Учасники саміту знову підтверджують свою прихильність зміцненню демократії, верховенства права, прав людини і основних свобод, а також принципів і норм міжнародного права, які лежать в основі Східного партнерства. Європейський Союз як і раніше прихильний підтримці територіальної цілісності, незалежності та суверенітету всіх своїх партнерів. Повна відданість, повага і дотримання цілей і принципів, закріплених в Статуті ООН, Гельсінському заключному акті 1975 року й Паризької хартії ОБСЄ 1990 року, мають основоположне значення для нашого спільного бачення мирної і неподільної Європи. Учасники саміту підтверджують елементи і принципи, втілені в попередніх деклараціях самітів Східного партнерства, і підкреслюють свій твердий намір виконати зобов’язання, взяті на попередніх самітах і в двосторонніх угодах.
3. У цьому контексті вони підкреслюють, що консолідація і просування спільних цінностей і принципів, від яких вони залежать, є ключовим пріоритетом і сприяють розвитку зміцнених відносин між ЄС і партнерами. Взаємозв’язок, створений через Східне партнерство, об’єднують Європейський Союз і країни-партнери, роблять такими, які можуть краще справлятися зі спільними проблемами. Учасники саміту згодні з тим, що більш тісна співпраця і перспективний і всеосяжний політичний діалог є ключовими для вирішення спільних завдань та досягнення загальних цілей.
4. Учасники підкреслюють важливість зміцнення державної, економічної і соціальної стійкості як в ЄС, так і в країнах-партнерах, а також ролі Східного партнерства по сусідству з Європейським Союзом, як і було зазначено в Глобальній стратегії Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки та переглянутої Європейської політики сусідства.
5. Східне партнерство підтримує реалізацію ключових глобальних цілей в області політики, встановлених Порядком денним для сталого розвитку ООН на період до 2030 року, спрямованої на добре керовані, з більшим добробутом і більш відповідальні громади, і Паризькою угодою про зміну клімату. Учасники саміту визнають, що негативні наслідки зміни клімату є одними з найбільших проблем нашого часу, які потребують консолідованих зусиль усіх зацікавлених сторін. Вони підтверджують важливість активного громадянського суспільства та гендерної рівності для вивільнення всього економічного і соціального потенціалу їх громад, поліпшення економічного розвитку і зміцнення соціальної згуртованості.
6. Учасники саміту як і раніше глибоко стурбовані триваючими порушеннями норм міжнародного права в багатьох частинах регіону. Учасники саміту закликають до відновлення зусиль щодо сприяння мирному врегулюванню невирішених конфліктів в регіоні на основі принципів і норм міжнародного права. Вирішення конфліктів, зміцнення довіри і добросусідських відносин мають важливе значення для економічного і соціального розвитку та співробітництва. Учасники саміту вітають зусилля і посилену роль ЄС у врегулюванні конфліктів і зміцнення довіри в рамках або на підтримку існуючих узгоджених форматів і процесів переговорів, в тому числі за допомогою присутності на місцях, коли це необхідно.
7. Учасники підкреслюють, що Східне партнерство націлене на створення загальної області спільної демократії, процвітання, стабільності і розширення співпраці і не спрямоване проти будь-кого. У тих випадках, коли зв’язку з іншими партнерами вимагають більш широкої участі та сприятимуть досягненню цілей в конкретних видах діяльності і загальних цілей Східного партнерства, в кожному конкретному випадку може бути відкрито співпрацю для третіх країн. Вони підтверджують суверенне право кожного партнера обирати рівень амбіцій і цілі, до яких він прагне в своїх відносинах з Європейським Союзом.
8. Учасники саміту вітають досягнення Східного партнерства до сьогоднішнього дня і посилення диференціації в двосторонніх відносинах між ЄС і кожною з країн-партнерів. Обсяг і глибина співробітництва визначаються амбіціями і потребами ЄС і партнерів, а також темпами і якістю реформ.
9. Учасники саміту віддали належне повного вступу в силу Угод про асоціацію та поглиблених і всеосяжних зон вільної торгівлі з Грузією, Республікою Молдова та зовсім недавно з Україною після рішення глав держав і урядів ЄС від 2016 року.
10. У цьому контексті учасники саміту визнають європейські прагнення та європейський вибір відповідних партнерів, як зазначено в Угодах про асоціацію. Угоди передбачають прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з Європейським Союзом. Учасники саміту вітають підтримку ЄС у їх реалізації. У цьому контексті, зберігаючи інклюзивність Східного партнерства, своєчасним є залучення партнерів за Угодами про асоціацію/про зону вільної торгівлі до спільних обговорень щодо прогресу, можливостей і проблем, пов’язаних з реформами, пов’язаними з асоціаціями, на прохання цих партнерів, і з метою сприяння повній реалізації Угоди про асоціацію/про зону вільної торгівлі.

Continue reading...