Home Ukraine Україна — українською КСУ визнав конституційним президентський законопроект щодо зняття депутатської недоторканності

КСУ визнав конституційним президентський законопроект щодо зняття депутатської недоторканності

266
0
SHARE

Президентський законопроект щодо зняття депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року визнано конституційним. КСУ визнав таким, що не суперечить вимогам статей 157 і 158 Конституції законопроект про внесення змін до статті 80 (щодо недоторканності народних депутатів України), автором якого є президент.
Відповідний висновок надав Конституційний суд, повідомляє прес-служба КСУ.
Даним документом пропонується внести зміни до статті 80 Конституції України, виклавши її в такій редакції: «Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Цей закон набирає чинності з 1 січня 2020 року».
Перевіряючи законопроект на предмет його відповідності вимогам статей 157 і 158 Основному закону України, Конституційний суд виходив з наступного: Верховна Рада України восьмого скликання протягом року законопроект не розглядала та протягом строку своїх повноважень не змінювала положень статті 80 Конституції України.
«Отже, законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції України», – наголошується у повідомленні.
КСУ констатує, що на час надання ним цього висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією не прийнято, тому правових підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції України, немає.

Continue reading...