Home Ukraine Україна — українською Рада ухвалила закон про валюту

Рада ухвалила закон про валюту

222
0
SHARE

Новини, публікації, інсайдерська інформація про економічні, політичні, культурні та суспільні процеси в Україні та світі.
Верховна Рада ухвалила закон “Про валюту”, що забезпечить перехід України до нової моделі валютного регулювання, яка впроваджує принцип “дозволено все, що прямо не заборонено законом”.
За ухвалення відповідного законопроекту № 8152 у другому читанні та в цілому проголосували 228 народних депутатів при мінімально необхідний кількості у 226 голосів, повідомляє Укрінформ .
Цей закон визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ та встановлює відповідальність за порушення ними валютного законодавства.
Його метою є забезпечення єдиної державної політики у сфері валютних операцій та вільного здійснення валютних операцій на території України.
Закон про валюту скасовує чинний Декрет Кабінету міністрів “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” і закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” та вносить зміни до деяких інших законодавчих актів України. Натомість вводиться новий режим валютного регулювання.
Закон передбачає визначення категоріально-термінологічного апарату валютного регулювання, встановлення загального режиму проведення валютних операцій на території України, деталей здійснення валютних операцій, проведення операцій з торгівлі валютними цінностями, транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей.
Також закон встановлює норми щодо ліцензування професійної діяльності з надання послуг щодо проведення валютних операцій, особливості проведення валютного нагляду (уточнюється їх склад, регламентуються права та обов’язки цих суб’єктів), обміну інформацією між суб’єктами валютних операцій, включаючи органи валютного нагляду, та накладення санкцій за порушення валютного регулювання.

Continue reading...