Home Ukraine Україна — українською Новий склад ЦВК – хто слідкуватиме за чесними виборами

Новий склад ЦВК – хто слідкуватиме за чесними виборами

232
0
SHARE

Новий склад ЦВК Верховна Рада мала обрати сьогодні. Факти ICTV розповідають про новий склад ЦВК, як обирались члени та хто останній кандидат.
Сьогодні Верховна Рада голосувала за оновлений склад ЦВК. Факти ICTV розповідають про новий склад ЦВК, як обирались члени та хто останній кандидат.
Центральна виборча комісія вже 4 роки потребує оновлення. Ще у 2014 році термін повноважень закінчився у 12 з 15 членів, а у 2017 у 13-го. Однак, влада ніяк не могла або не хотіла вирішувати це питання.
Сьогодні, 20 вересня, у Парламенті відбулось засідання, під час якого депутати голосували за нових членів ЦВК, яких раніше затвердив Президент Петро Порошенко.
Нагадаємо, раніше Факти ICTV писали про склад та проблеми нинішньої ЦВК.
Сьогодні, 20 вересня, Верховна рада розпустила ЦВК. Так, на вечірньому пленарному засіданні, більшість депутатів нарешті проголосувала за проект-постанову про звільнення старого складу Виборчої комісії. За проект проголосувало 278 осіб.
Кожна партія, фракція, блок мають право висунути свою кандидатуру на пост члена Центральної виборчої комісії. Законодавчих обмежень у виборі кандидата немає.
Максим Бурбак, лідер фракції Народний фронт, розповів, чим керуються фракції при виборі свого кандидата:
Після того, як партії висунуть своїх кандидатів, їх узгоджують з Президентом. Проводяться політичні консультації, кандидати зустрічаються з Президентом, знайомляться з лідерами інших фракцій.
Суб’єктом подання на членство ЦВК є виключно Президент України. Він висуває своє подання на голосування до Верховної ради України.

Continue reading...