Home Ukraine Україна — українською Новини України за 19 жовтня 2018 – новини України і світу

Новини України за 19 жовтня 2018 – новини України і світу

264
0
SHARE

Головні новини України та світу сьогодні 19 жовтня 2018. Новини України та новини світу 19.10.2018, що відбувалося за день в Україні та світі читайте на сайті новин України 24tv.ua.
З 1 листопада 2018 року ціни на газ для українців зростуть на 23,5%. Константинопольський патріархат не припинятиме євхаристійного спілкування з Російською православною церквою. На журналіста-розслідувача Дмитра Гнапа вилили відро нечистот. В Україні стартували продажі смартфонів iPhone Xs та iPhone Xs Max. Такими були головні новини п’ятниці, 19 жовтня, в Україні та світі.
Уряд оголосив про подорожчання газу з 1 листопада. Так, в Україні ціни на газ для населення зростуть на 23,5%. Тепер українці платитимуть 8550 гривень за 1000 кубометрів.
Вартість газу в Україні повинна була зрости ще навесні. Проте згодом уряд продовжив спецзобов’язання до кінця травня, а ще пізніше – до кінця липня, серпня, вересня та жовтня. Однак подорожчання газу для потреб населення в уряді називали неминучим.
Більше року ми вели перемовини з МВФ про те, щоб зняти з порядку денного питання підвищення ціни на газ. Але не все в наших силах. З 2005 по 2013 рік були накопичені великі борги в розмірі 50 мільярдів доларів. І зараз настав час повертати ці борги, – пояснив рішення Кабміну прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
За його словами, спочатку планувалося збільшити ціну на 60%, але в результаті тривалих перемовин вдалося “досягнути компромісу”. Проте, каже Гройсман, підтримку від держави у вигляді субсидій отримають усі, хто потребуватиме.
У Кабміні кажуть, що підвищення ціни газу – ключова вимога Міжнародного валютного фонду. Не виконати її – означає не отримати міжнародну фінансову допомогу. Але навіть якщо відмовитись від грошей МВФ – це все одно не вбереже українців від подорожчання газу. Натомість приведення тарифу на газ до європейського і світового рівня сприятиме євроінтеграції України і обіцяє переваги у майбутньому.
Ціну на газ в Україні піднімуть: дивіться відео
Однак експерти до заяв про борги перед МВФ ставляться неоднозначно. Кажуть, що там вимагали ринкової ціни для всіх споживачів – непобутових і побутових. А те, що “однакові” – це нижчі піднімати до вищих – це вже робота українського уряду.
“Це тільки перший етап подорожчання газу для населення. Два наступні відбудуться у 2019 році”, – зауважив економіст Андрій Новак.
Експерти також попереджають, що разом із здорожчанням газу подорожчають комунальні послуги: опалення, гаряча вода, але не на 23%.
Константинопольський патріархат не припинятиме євхаристійного спілкування з Російською православною церквою, незважаючи на її рішення про повний розрив взаємин.
Що таке припинення євхаристійного спілкування? Це рішення означає, що віряни РПЦ не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь. Такий крок є найвищою мірою інституційних церковних санкцій.
У документі наголошується, що усі православні віряни можуть брати участь у літургійному житті та церковних таїнствах в парафіях, які підпорядковуються Константинополю.

Continue reading...