Перший публічний виступ Зеленського після інавгурації. Оцінки експертів

97
0
TEILEN

Володимир Зеленський виступив на ІТ-форумі у Києві
Перший публічний виступ президента Володимира Зеленського, якщо не брати до уваги інавгураційну промову, відбувся на ІТ-форумі у Києві. Саме там він провів радше коуч-тренінг, ніж висловив офіційну президентську промову. Цьому дають пояснення політтехнологи: виборча кампанія Зеленського продовжується. Та чи зможе насправді реалізувати президент заявлені ідеї і як це змінить розклад сил в українській політиці?
«Можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити країну в смартфоні, уряд у смартфоні. І впровадження чотирьох рівнів: інформація про державу – перший рівень, комунікація з державою – це другий рівень, транзакції з державою – третій рівень, залучення в управління державою – це четвертий рівень» – сказав Володимир Зеленський зі сцени.
Його поведінка була не традиційною для політикуму. Цьому дають своє пояснення політтехнологи.
Президент закликає до активної модернізації сфери державного управління. Втім, до тез, які звучали від Володимира Зеленського під час промови, має застереження головний експерт групи «Електронна демократія» Реанімаційного пакету реформ Сергій Лобойко.
«Це чудово, що на порядку денному пріоритетом президента є діджиталізація країни. Але питання в тому, щоби ця ініціатива не виявилася популізмом і не призвела до розчарування креативного класу через те, що вона буде не професійно модеруватися, а ми поки-що не бачимо експерта, який розуміється на е-урядуванні, й у е-декларуванні у команді Зеленського. Друге – що там претензія на діджиталізацію усієї країни, у президента Зеленського на сьогоднішній день немає таких можливостей, він не є агентом електронного урядування чи урядом, який може керувати цим процесом. Окрім повноважень, немає ще й бюджету на це. У кращому випадку це можна розглядати, що у них є сподівання, що матимуть кращий уряд після виборчої кампанії до парламенту. Можливо тоді вони цей портфель спробують якось впроваджувати. Але тоді їм потрібно сформувати дуже професійну команду», – пояснює Лобойко.
Експерт нагадав, що у президента в руках нині є один із цікавих інструментів – сайт та електронні петиції. Йому уже прилетів перший «страйк» – електронна петиція «За відставку президента Володимира Зеленського» зібрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Це сталося через чотири дні після інавгурації шостого президента України.
На думку Сергій Лобойка, президент міг би скористатися інструментом електронних петицій, якщо все-таки планує просуватися у напрямку діджиталізації, адже петиції і є пряма комунікація із суспільством та можливість вчасно реагувати на вимоги громадськості. Чим, вважає Лобойко, не правильно скористався попередній президент Петро Порошенко.
«Проблема в тому, що Порошенко не правильно реагував на петиції. Він давав відповідь, але оскільки дуже часто петиція стосувалася не його компетенції, він їх переадресовував іншим органам влади і не контролював, що далі з нею відбувається. Найголовніше – він не комунікував. Він не зустрічався із цими групами інтересів. Це була його стратегічна помилка. Це його характеризувало, як людину, яка не дуже розуміє сучасні очікування суспільства.

Continue reading...