«Невдовзі повернуться додому». Влада про евакуацію жителів звільненої Херсонщини

84
0
TEILEN

Жителів Правобережної Херсонщини евакуюють з-під обстрілів у Миколаїв, Одесу, на Хмельниччину та Кіровоградщину
Російські військові кожного дня обстрілюють Правобережну Херсонщину. Як повідомляє голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич, 3 грудня окупаційні сили Росії 46 разів поцілили у звільнену територію: у приватні та багатоквартирні будинки. У результаті одна людина загинула, двоє – зазнали поранень, заявив Янушевич. Задля збереження життів українська влада закликає жителів Херсонщини евакуюватися якомога далі від лінії фронту.
Чи намагаються жителі Правобережної Херсонщини виїхати через постійні обстріли російських військових? Які є можливості для евакуації з Херсону? Чи виїжджають жителі Лівобережної Херсонщини та які в них є можливі шляхи для евакуації? Про це у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».
Жителі Херсонщини можуть евакуюватися до Хмельницької та Кіровоградської областей. Ці регіони визначені державою як пріоритетні області, які приймають вимушено переміщених осіб. Про це 30 листопада у своєму телеграм-каналі написав голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич. За його словами, на Хмельниччині та Кіровоградщині можуть як розселити херсонців, так і надати їм грошову та гуманітарну допомоги. Янушевич наголосив, що виїхати з регіону можуть усі охочі.
Рекомендований українською владою спосіб виїзду – евакуаційний потяг «Херсон – Хмельницький». Маршрут евакуації до Кіровоградської області ще опрацьовується. Жителям Херсонщини, які вирішують евакуюватися автобусом, очільник області рекомендує користуватися послугами перевірених волонтерів, які співпрацюють з координаційним штабом Херсонської ОВА. Він зазначає, що в цьому випадку після виїзду громадяни гарантовано отримають допомогу з розселенням, продуктові набори та грошові виплати.
У коментарі «Новинам Приазов’я» начальник Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова пояснила, що записатися на евакуацію жителі можуть у «Пунктах незламності» в Херсоні.
«У нас працює гаряча лінія, куди люди звертаються щодо питань евакуації, працюють «Пункти незламності», де люди можуть погрітися, зарядити свої гаджети та записатися за допомогою наших фахівців на евакуацію. Щодня, о 18-й годині, курсує потяг – й усі охочі можуть покинути Херсон та поїхати до Хмельницького. У дорогу ми даємо сухий пайок. Родини з дітьми отримують допомогу з одягом. У штабі мами з дітьми підбирають речі», – сказала вона.
За інформацією журналістів «Суспільного», 1 грудня потягом до Хмельницького в чотирьох плацкартних вагонах виїхали до 200 людей.
Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко розповів, в яких напрямках можна безоплатно евакуюватися автобусами.
«Працюють евакуаційні автобуси, які вивозять людей до Одеси та Миколаєва. Там на пунктах прийому тимчасово переміщених осіб, у залежності від бажання людей, ми їх розміщуємо, надаємо можливості для довготривалого очікування або проживання. Потім вони направляються в інші області України», – повідомив він.
Своєю чергою заступник голови Херсонської районної ради Станіслав Трошин зазначає, що люди, які хочуть евакуюватися у Миколаїв або Одесу, утворюють живу чергу на міському автовокзалі.

Continue reading...