Home Ukraine Україна — українською Навколо закону про Антикорупційний суд спалахнула нова суперечка

Навколо закону про Антикорупційний суд спалахнула нова суперечка

251
0
SHARE

НАБУ і ЦПК вимагають змінити документ, але у Верховній Раді спростовують всі звинувачення
Навколо закону про Антикорупційне суді розгорівся скандал. Активісти заявили, що в документ прокралася правка, яка нібито дозволить топ-корупціонерам уникнути покарання. На цьому тлі в НАБУ зажадали змінити закон. Втім, профільний парламентський комітет всі звинувачення спростував і пояснив, навіщо була введена викликала резонанс норма.
Про те, що в тексті документі є “помилка” повідомив Центр протидії корупції (ЦПК). Активісти заявили, що правка була зачитана головою комітету правової політики і правосуддя Русланом Князевичем в сесійній залі перед прийняттям закону і не обговорювалася на комітеті. Активісти зазначили, що тепер закон передбачає: справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції (наприклад, по екс-главі ДФС Насирова), будуть завершені так само в загальних судах. Тобто, апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду.
“Ця норма – це амністія для всіх топ-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і текст самого законопроекту прямо перед голосуванням, – заявив голова правління ЦПК Віталій Шабунін. – У погоджувальній таблиці, викладеної на сайті Верховної Ради, цією поправки не було, і апеляція повинна була бути в Антикорупційне суді. Тепер же справи Мартиненко, Насирова та інших одіозних топ-чиновників так і залишаться в звичайних судах і, як ми розуміємо, будуть “злиті”.
У НАБУ теж обурилися з приводу редагування і зажадали переглянути цю норму закону про Антикорупційний суд.
“Це положення фактично позбавляє сторони звинувачення і захисту права перегляду вироків незалежним судовим органом в виробництвах, які розслідувалися НАБУ протягом останніх трьох років, і будуть надалі передаватися в суди загальної юрисдикції, поки Антикорупційний суд не почне роботу. Це означає, що велика частина топ-чиновників, щодо яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання”, – заявили в прес-службі Бюро.

Continue reading...