Home Ukraine Україна — українською Відставка генпрокурора Луценка: чому здоровий глузд у Раді переміг емоції

Відставка генпрокурора Луценка: чому здоровий глузд у Раді переміг емоції

394
0
SHARE

Експерти впевнені, що у Верховній Раді прагматизм нардепів взяв гору над емоціями в питанні раптової заяви Юрія Луценка про відставку з посади голови ГПУ
За заявою про відставку генерального прокурора України Юрія Луценка можуть ховатися не тільки гострі питання, пов’язані з розслідуванням резонансних кримінальних справ з нападом на активістів, а й проблеми глибші. Однією з них, наприклад, може бути те, як ротація очільника відомства позначиться на реформах у правоохоронній системі, що буде з відкритими раніше кримінальними провадженнями проти терористів або членів “сім’ї” Януковича і т.д. Ймовірно, частково з цих міркувань у сесійній залі парламенту розгляд питання про звільнення генпрокурора підтримали напередодні всього 38 нардепів. Експерти, опитані сайтом “Сьогодні” з приводу причин такого прагматизму парламентаріїв, які не бажали обговорювати звільнення Луценка, констатували, що насправді у звільненні голови ГПУ все-таки більше мінусів, ніж плюсів.
Як розповів нам політолог Олександр Палій, незважаючи на раптову заяву Юрія Луценка в сесійній залі парламенту, він все-таки всидить у кріслі генпрокурора.
“Ніякої відставки насправді не буде, голова ГПУ, швидше за все не зміниться. Якби генпрокурор пішов у відставку, звичайно, серйозно змінилися б підходи до вирішення проблем (у правоохоронній сфері, – Авт.), і в який бік вони змінилися б, в кращий чи гірший, стверджувати не можу, але, швидше за все, в гірший. Зараз ми бачимо, що в принципі, правоохоронні органи вже частково ефективні. Чому частково? Тому що, наприклад, у справі Гандзюк замовники не встановлені. Але зараз же не застосовуються методи впливу на підозрюваних такі, як, наприклад, були у 18-му столітті, а значно гуманніші. З цієї причини підозрювані просто мовчать”, – зазначив експерт.
Він спрогнозував, що громадськість й надалі спостерігатиме, що “розслідування щодо нападів на активістів продовжаться, вони не будуть настільки вже популістським”.
“Ми бачимо, що підхід – серйозний з боку прокуратури, немає ніякого покривання, знайшли виконавців злочинів. Зараз же є якась частина політичного класу, яка будь-яку таку історію використовує для спекуляцій. З одного боку, це роблять і наші деякі політики, з іншого боку – Росія. грають на те, що у нас люди жалісливі, і як тільки виникають якісь порушення прав, – відразу ж починається дуже бурхлива реакція.

Continue reading...