Home Ukraine Україна — українською Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею Віктор Константинов

Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею Віктор Константинов

158
0
SHARE

Які висновки можна зробити після саміту лідерів США та Китаю, пояснює Віктор Константинов.
У середу, 15 листопада, відбувся американо-китайський саміт у Сан-Франциско. Зустрічі лідерів двох провідних світових держав із нетерпінням очікували в усьому світі, але ніхто не розраховував на значні результати переговорів. Як вийшло, що найважливіша політична зустріч року закінчилася нічим, і чому такий результат усіх задовольнив?
Конфлікт між США та КНР має екзистенційний характер для обох сторін. Про жодне остаточне примирення йтися не може, хіба що про тимчасове перемир’я. Хоча Сі Цзіньпін і сказав під час зустрічі з Байденом, що «планета достатньо велика, щоб умістити обох», насправді в наявному світовому порядку є місце лише для одного лідера. Тому суперечності між США та КНР може розв’язати лише явна поразка однієї зі сторін. Тож жодних результативних самітів наразі очікувати не варто.
Проте і США, й Китай занадто великі й важливі для всього світу, тому конфлікт між ними не може бути справою лише Вашингтона та Пекіна. От тільки якщо американці й китайці демонструють готовність до довгострокової конфронтації, то решті світу нова холодна війна, тим більше третя світова, не потрібна. Недавнє глобальне соцопитування, проведене в усіх провідних країнах світу на замовлення Європейської ради з міжнародних відносин, засвідчило: більшість країн, зокрема всі країни Глобального Півдня, хочуть дивитися американські фільми й купувати китайські товари, користуватися гарантованою американцями глобальною безпекою й одержувати китайські інвестиції. А от охочих встати під прапор однієї зі сторін у майбутній глобальній війні майже немає.
Громадську думку поділяють і еліти цих країн, і провідні політичні сили. Жодного поділу світу на два блоки немає, ба більше, потенційні учасники блоків такого поділу категорично не хочуть. Так, можна поставити їх перед фактом, змусити обирати сторону. Але є ризик, що змушувати доведеться дорогою ціною, відволікаючи сили й ресурси, потрібні для конфронтації між собою.
Водночас і США, й КНР перебувають у скрутному стані. В американців на руках дві війни — в Україні й у Секторі Гази, до того ж готові розірватися в будь-який момент іранська й північнокорейська «аневризми», ще й вибори президента незабаром. Китайці теж стикнулися з багатьма проблемами — від уповільнення економіки до демографічної ями.

Continue reading...