Навчання "Захід-2017": чому навколо них стільки шуму

287
0
SHARE

З 14 по 20 вересня Росія і Білорусь проводять великі військові навчання на західних кордонах. Маневри двох армій викликали велике занепокоєння у сусідів Росії та Білорусі. Балтійські країни, Польща посилили свої армії військовими частинами…
З 14 по 20 вересня Росія і Білорусь проводять великі військові навчання на західних кордонах. Маневри двох армій викликали велике занепокоєння у сусідів Росії та Білорусі. Балтійські країни, Польща посилили свої армії військовими частинами НАТО.
А Україна провела великі міжнародні навчання « Непохитна стійкість-2017 ».
Gazeta.ua з’ясувала, що ж відбулося під час навчань.
Вигадані держави Лубенія і Весбарія вирішили дестабілізувати обстановку в Білорусі й підтримали сепаратистів, які оголосили північно-західну частину країни самопроголошеним державою Вейшнорія. Білорусь за підтримки РФ застосувала проти сепаратистів армію, авіацію і флот.
Усього на вейшнорійців, лубенців та весбарійців полювання оголосили 12,7 тис. військових. Задіяли 70 літаків і вертольотів, до 680 одиниць бойової техніки.
Заради легенди Вейшнорії навіть придумали прапор та герб. Буквально за кілька днів у мережі утворилась віртуальна країна. Білорус Олександр Чалий створив сайт вигаданої держави. На ньому почали видавати паспорти вейшнорійців.
Однак межі Вейшнорії збігаються з контурами регіону Білорусі, де найбільший відсоток католиків та традиційно сильні позиції білоруської мови. Більшість населення там критично налаштовані до президента Олександра Лукашенка.
« Вейшнорія стала паралельним світом, куди хотіли б емігрувати ті, хто втомилися від білоруської дійсності », – пише політолог Павло Усов.
Литва, Латвія та Естонія заявили, що така кількість бронетехніки та авіації свідчить про наступальний характер навчань. Побоюються, що вони можуть стати жертвами наступних військових потуг РФ, впевнена президент Литви Даля Грибаускайте.
« Про агресивний і наступальний характер навчань « Захід-2017″ свідчить моделювання реального конфлікту з країнами – членами НАТО. РФ приховує дані про масштаб і сценарій навчань, дислокацію військовослужбовців і тактичного озброєння неконвенціональної дії » – заявила Грибаускайте.
Швеція спільно з фінами та поляками провели найбільші за 20 роки морські навчання « Аврора-2017 ». У них взяли участь 19 тис. осіб у взаємодії флоту та сухопутної армії.

Continue reading...