Home Polish — mix PKW odrzuciła sprawozdanie finansowe SLD. Sprawozdanie PiS jeszcze badane

PKW odrzuciła sprawozdanie finansowe SLD. Sprawozdanie PiS jeszcze badane

Państwowa Komisja Wyborcza poinformowała we wtorek po południu, że zbadała sprawozdania finansowe partii politycznych za 2016 rok; przyjęła m.in sprawozdania PO, Nowoczesnej, PSL; odrzuciła m.in. sprawozdanie SLD. Sprawozdanie finansowe PiS jest jeszcze badane.
PKW poinformowała na swojej stronie internetowej, że bez zastrzeżeń zostało przyjęte m.in. sprawozdanie PO; Komisja przyjęła – ze wskazaniem uchybień – sprawozdania m.in. Nowoczesnej, PSL, Unii Europejskich Demokratów, Solidarnej Polski, Partii Razem i Polski Razem.
PKW zdecydowała o odrzuceniu sprawozdania finansowego SLD za 2016 r. Przyczyną tej decyzji jest odrzucenie sprawozdania tej partii z wyborów uzupełniających do Rady Miasta Oleśnicy z 29 maja 2016 r.
« Komitet ten przyjął i wydatkował na cele związane z wyborami środki finansowe w wysokości 120 zł pozyskane od osoby fizycznej po dniu wyborów, co zgodnie z przepisami Kodeksu wyborczego, stanowi podstawę do odrzucenia sprawozdania finansowego komitetu wyborczego » – napisała PKW.
Subwencja SLD w 2016 r. wyniosła ok. 3 mln 239 tys. zł.
PKW odrzuciła też sprawozdania m.in. Ligi Polskich Rodzin, Kongresu Nowej Prawicy i Partii Kobiet.
« Trwa badanie sprawozdania finansowego Prawa i Sprawiedliwości » – poinformowała Anna Godzwon z Biura Prasowego PKW.
Rzeczniczka PiS Beata Mazurek powiedziała PAP, że sprawozdanie do PKW zostało złożone w terminie i było sprawdzane przez biegłego rewidenta, który – jak zaznaczyła – « wydał pozytywną opinię na temat tego sprawozdania ». « Dlaczego nie ma jeszcze decyzji (Komisji), to pytanie do PKW » – podkreśliła.
PKW przyjęła bez zastrzeżeń sprawozdania: Stronnictwa Demokratycznego, Polskiej Wspólnoty Narodowej, Krajowej Partii Emerytów i Rencistów, Narodowego Odrodzenia Polski, Unii Pracy, Forum Samorządowego, Ruchu Katolicko-Narodowego, Porozumienia Polskiego, Wolnych i Solidarnych i Ruchu Narodowego.
Ze wskazaniem uchybień zostały przyjęte sprawozdania: Prawicy Rzeczypospolitej, Polskiej Partii Socjalistycznej, Unii Polityki Realnej, Partii Zieloni i Wolności Janusza Korwin-Mikkego.
W swoim sprawozdaniu Platforma Obywatelska wykazała, że w okresie sprawozdawczym uzyskała przychody w wysokości 44 mln 442 tys. zł. Prawie 983 tys. zł uzyskanych przychodów pochodziły od osób fizycznych, z czego blisko 360 tys. zł ze składek członkowskich i 623 tys. z darowizn pieniężnych.
Ponadto PO uzyskała m.in.: z tytułu odsetek od środków zgromadzonych na rachunkach i lokatach bankowych ponad 127 tys. zł; ze środków pochodzących ze sprzedaży należących do partii składników majątkowych – ponad 58 tys. zł.
Platforma z dotacji podmiotowej uzyskała ponad 26 mln 746 tys. zł; z subwencji wypłacanej z budżetu państwa – ponad 16 mln 31 tys. zł.
W 2016 r. PO posiadała Fundusz Wyborczy, na którym pozyskała środki w wysokości 414 tys. zł. Wynikają one z nadwyżki pozyskanych środków nad poniesionymi wydatkami w wyborach samorządowych w 2014 r. (298 tys. zł) oraz w wyborach parlamentarnych w 2015 r. (blisko 116 tys.).
Nowoczesna Ryszarda Petru wykazała, iż w okresie sprawozdawczym uzyskała przychody w łącznej wysokości 5 mln 769 tys. zł. Ponad 2 mln 858 tys. to środki pochodzące od osób fizycznych, w tym ponad 27 tys. zł ze składek członkowskich, 2 mln 801 tys. – z darowizn pieniężnych.
Kwota otrzymanej dotacji podmiotowej Nowoczesnej to ponad 1 mln 88 tys. zł; a kwota subwencji – ponad 1,5 mln zł. Nowoczesna wykazała też pochodzące z kasy partii nadwyżki środków pieniężnych w wysokości ponad 109,5 tys. zł.
Na rachunek Funduszu Wyborczego Nowoczesnej w 2016 r. pozyskano ponad 62 tys. zł, w tym ponad 16 tys. pochodziło z wpłat od osób fizycznych:, 32 tys. zł – z wpłat własnych (z rachunku bieżącego partii), ok. 12 tys. zł z rozliczenia komitetów wyborczych utworzonych przez partię w 2016 r. i ponad 1,6 tys. zł z zamkniętego rachunku komitetu wyborczego.
PSL wykazało w 2016 r. przychody w wysokości 9 mln 258 tys. zł. Od osób fizycznych uzyskano ponad 1 mln 635 tys. zł, w tym 81 tys. 748 zł – ze składek członkowskich, a 1 mln 554 tys. zł z darowizn pieniężnych.
PSL otrzymało dotację podmiotową związaną z udziałem w wyborach do Sejmu i Senatu przeprowadzonych w 2015 r. – ponad 2 mln 643 tys. zł i subwencję w wysokości ponad 4 mln 950 tys. zł.
PSL na Fundusz Wyborczy pozyskało 167 tys. 104 zł. Z tego partia uzyskała m.in. ponad 150 tys. zł z likwidacji rachunku bankowego Komitetu Wyborczego PSL, uczestniczącego w wyborach do Sejmu i Senatu przeprowadzonych w 2015 r. i ponad 15,5 tys. zł z wpłat od osób fizycznych.