"Газпром" продовжує недопоставлять газ для транзиту, "Нафтогаз" виконує контрактні зобов'язання

345
0
SHARE

Газпром продовжує недопоставлять газ для транзиту, Нафтогаз виконує контрактні зобов’язання
Російський « Газпром » як і раніше порушує умови технічного договору при поставках газу в українську ГТС для транзиту в Європу, і подає газ з тиском нижче обумовленого контрактами. Про це заявив головний комерційний директор НАК « Нафтогаз України » Юрій Вітренко.
За його словами, це змушує « Нафтогаз » і « Укртрансгаз » залучати додаткові ресурси для забезпечення безперервних поставок газу європейським споживачам російського газу.
« Газпром » відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу від 22 грудня 2017 року за контрактом закупівлі газу на умовах, визначених арбітражем. НАК має намір в арбітражному порядку вимагати відшкодування завданих збитків « , – заявив Вітренко.
Він нагадав, що 1 березня « Газпром » повернув Україні передоплату за газ, який « Нафтогаз » розраховував отримати у березні.  » Їх не влаштовує те, що « порушено баланс » в контрактах . « Газпром » не задоволений тим, що ціна газу для « Нафтогазу », згідно з рішенням арбітражу, за контрактом купівлі-продажу газу тепер нижче не тільки певної початкової формули, але і нижче вартості в Європі », – сказав Вітренко.
Відмова « Газпрому » в день початку поставок (1 березня) забезпечити газом спровокувала напружену ситуацію з газопостачанням споживачів України. « НАК змушений був вдатися до термінових закупівель газу на спотовому ринку за значно вищими цінами (на 34%). Завдані збитки « Нафтогаз » також буде вимагати відшкодувати в арбітражному порядку « , – зазначив він.
« Про постачання російського газу для потреб України у квітні « Нафтогаз » хоче почути від « Газпрому » заздалегідь, щоб встигнути укласти контракти на постачання газу з іншими європейськими трейдерами. « Нафтогаз » готовий до переговорів безпосередньо з « Газпром » за посередництва Єврокомісії, так і « до епістолярним відповідей « , – додав Вітренко.
Як заявив Вітренко, « Газпром » не влаштовує той факт, що арбітраж визнав зафіксований у закупівельному контракті з « Нафтогазом » принцип « бери або плати » « кабальним ».

Continue reading...