"Росія наближається до Гааги": як в Україні та світі відреагували на новий звіт про катастрофу MH17

345
0
SHARE

Як в Україні та світі відреагували на новий звіт про катастрофу MH17
24 травня Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team – JIT) на спеціальній прес-конференції у голландському Бюнніке підвела проміжні підсумки свого розслідування катастрофи Boeing-777 MH17 в липні 2014 року, жертвами якої стали 298 осіб.
Слідчі встановили, що ЗРК « Бук », з якого було безпосередньо збито Boeing, належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади російських ЗС, яка дислокується у Курську. Також слідча група розповіла деталі і про саму ракету, якою був збитий літак. За її даними, ракета була виготовлена у 1986 році на заводі в місті Довгопрудний Московської області.
JIT окремо зазначила, що знає імена головних фігурантів злочину, але поки не буде їх називати в інтересах слідства.
Після оприлюднення звіту слідчої групи не забарилася реакція політиків з усього світу.
У НАТО запевнили, що винних покарають
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що високо цінує професійну та незалежну роботу слідчих . « Згідно з висновком Ради Безпеки ООН, винних мають притягнути до відповідальності », – наголосив Генсекретар НАТО.
Також він зазначив, що від моменту цієї масштабної трагедії минуло вже майже через чотири роки, і наразі дуже важливо забезпечити справедливість.
Колишній генсек Альянсу та теперішній радник українського президента Андерс Фог Расмуссен був менш дипломатичним.
« Слідча група ясно заявила: MH17 і 298 невинних людей на борту були вбиті російською ракетою. Не кажучи вже про десять тисяч людей, загиблих у Донбаській війні, яку веде Москва. Захід не повинен розглядати нормалізацію відносин, поки Росія не змінить свою поведінку », – написав він у Twitter.
Австралія вказала на провідну роль Росії у збитті МН17
Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп зазначила, що результати розслідування вказують на провідну роль Росії у катастрофі MH17.
« Те, що складна зброя, що належить російській армії, була відправлена і використовувалася для влучення у цивільний літальний апарат, має стати серйозним міжнародним питанням.

Continue reading...