Всі на вихід: депутати готуються до розпуску Ради після інавгурації Зеленського

258
0
SHARE

Різні трактування
Ідею з виходом із коаліції в

Інавгурація обраного президента Володимира Зеленського відбудеться в понеділок 20 травня через місяць після його перемоги у другому турі виборів.
За три дні до вступу на посаду нового глави держави у парламенті оголосили про відсутність коаліції. У п’ятницю « Народний фронт » – друга за чисельністю фракція, заявив про вихід з коаліції, після чого спікер Андрій Парубій закликав нардепів почати консультації про формування нової більшості.
У фракцій є 30 днів – до 16 червня. Далі президент мав би розпустити парламент і призначити дострокові вибори. Але, оскільки Раду не можна розпускати менше ніж за півроку до завершення її повноважень, ця опція новому президенту Зеленському стане теоретично недоступною. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.
Ідею з виходом із коаліції в « Народному фронті » почали розглядати приблизно тиждень тому. « Фронтовики » отримали сигнал від команди Порошенка про те, що там не збираються перешкоджати можливим достроковим виборам та навіть вважають це досить непоганим сценарієм, говорить співрозмовник РБК-Україна в НФ. Головним ініціатором цього кроку з боку « Фронту » був Арсеній Яценюк, уточнило джерело.
« Остаточне рішення про вихід з коаліції було затверджено сьогодні (17 травня, — ред.) вранці на фракції. Але ще вчора вранці було розуміння того, що така заява сьогодні буде. Саме тому вчора Тетерук (глава фракції НФ Андрій Тетерук, – ред.) і відкликав свою постанову про інавгурацію 28 травня », — пояснив співрозмовник. Саме цю дату в парламенті довго обговорювали в якості найбільш ймовірного дня інавгурації. Депутати порахували, що після неї Зеленський вже не зможе розпустити Раду, оскільки це б суперечило Конституції.
Втім, і без виходу « Народного фронту » з коаліції підстави для розпуску були досить сумнівними, але таким чином у партії вирішили « максимально перестрахуватися », визнає один з « фронтовиків ».
У разі появи указу про розпуск парламенту (а в кулуарах говорять, що Зеленський може оголосити про це навіть у своїй інавгураційній промові 20 травня), відразу постане питання юридичної « чистоти » такого акту.
Але цих проблем можна було б уникнути, якби в 2010 році з регламенту ВР не прибрали б всі норми, що стосуються створення, формату роботи і розпаду коаліції.
« У нас є момент створення коаліції. Але немає такого поняття, як розпад коаліції. На сьогодні коаліція складалася з двох фракцій, у фракціях було більше 226 депутатів. Тепер є юридичний факт — сьогодні офіційно Парубій (спікер Ради Андрій Парубій – ред.) оголосив про вихід « Народного фронту » і про те, що коаліції немає. І з цим нічого не поробиш. Є тридцять днів на створення коаліції, після закінчення яких у президента вже не буде можливості провести розпуск », — сказав РБК-Україна депутат від НФ Георгій Логвинський.
Таким чином, за його словами, указ про розпуск ВР буде незаконним. Якщо Зеленський все ж піде на це, то з’являться підстави оскаржити указ у Вищому адміністративному суді (ВАС). Втім, Логвинський уточнив, що це не зупинить процес виборів, оскільки ВАС просто вчасно не розгляне позов.
Зовсім інше правове трактування того, що відбувається, має голова Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павло Вовк, який раніше заявляв, що Зеленський зможе розпустити Раду до 14 червня. Від цієї дати, за підрахунками Вовка, до закінчення терміну повноважень діючої Ради залишиться півроку. А, згідно Конституції, її тоді вже не можна буде розпускати. 13 квітня ОАСК зажадав від парламенту надати поіменний список членів коаліції.
« Виключно президент України в своєму указі може встановити, як довго у Верховній раді дійсно відсутня коаліція депутатських фракцій, і які наслідки це буде мати. Прийняттю такого указу не повинні передувати рішення судів або інших органів, які встановлювали б наявність таких обставин », – сказав Вовк у коментарі « Судово-юридичній газеті » ще 7 травня.
Якщо у НФ твердо впевнені, що коаліція існувала до сьогоднішнього дня, то в інших фракціях не настільки категоричні. « Де-факто коаліції не було, була ситуативна більшість, де-юре – це питання до юристів і суддів. Тут у нового президента є вікно можливостей: розпускати чи не розпускати. « Батьківщина » абсолютно готова і до виборів через два місяці, і до виборів у жовтні. Але перед цим вкрай необхідно змінити законодавство, ліквідувати мажоритарку і повернутися до суто пропорційної системи, внісши в неї хоча б окремі елементи відкритості », – сказав РБК-Україна депутат від « Батьківщини » Олексій Рябчин.
У фракції БПП також визнають, що можливість розпустити Раду у Зеленського зберігається.

Continue reading...