Відставка голови НБУ: що буде з гривнею

68
0
SHARE

Новина про відставку голови НБУ Кирила Шевченка стала повною несподіванкою. Експерти відзначають успіхи керівника Нацбанку та попереджають: звільняти його у розпал війни ризиковано.
Новина про відставку голови НБУ Кирила Шевченка стала повною несподіванкою. Експерти відзначають успіхи керівника Нацбанку та попереджають: звільняти його у розпал війни ризиковано.
За станом здоров’я
Отже, у вівторок голова Національного банку Кирило Шевченко подав у відставку за станом здоров’я. Про це він повідомив у Facebook.
« Через причини, пов’язані зі здоров’ям, які я не можу надалі ігнорувати, ухвалив для себе складне рішення. Я залишаю посаду голови Національного банку України. Я звернувся до президента України з проханням прийняти мою відставку », – заявив Шевченко.
Він заявив, що прийшов до НБУ 2020 року як антикризовий менеджер і вважає свою місію виконаною.
« З початку повномасштабної війни Національний банк забезпечив безперебійну роботу фінансової системи, не допустив паніку на валютному ринку, зупинив масштабний відтік капіталу заради захисту резервів, утримав інфляцію на адекватному рівні під час війни, підставив плече державному бюджету, розуміючи складності із залученням коштів під час війни », – заявив Шевченко.
Він додав, що зараз НБУ сильніший, ніж будь-коли, і його наступник отримає сильну, капіталізовану та стійку банківську систему.
Зазначимо, що за даними кількох українських ЗМІ, причини прохання про відставку дві: хвороба Шевченка та розбіжності з ОП. Видання НВ із посиланням на джерело з монобільшості в Раді пише, що в Офісі, нібито, були дискусії щодо підходів Тимошенко.
У середу, 5 жовтня, президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду проект ухвали про звільнення Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України, а вже у четвер Комітет Верховної Ради з питань фінансів підтримав постанову про звільнення Шевченка з посади Голови НБУ.
Посада голови НБУ, ймовірно, дістанеться колишньому голові правління Ощадбанку Андрію Пишному. Цю інформацію у коментарі багатьом українським ЗМІ підтвердили співрозмовники, наближені до Офісу президента, уряду та профільного комітету парламенту.
До речі, вже ввечері 6 жовтня фінансовий комітет Верховної Ради розгляне кандидатуру Пишного на посаду голови НБУ. Про це в Telegram повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Желєзняк.
« Сьогодні о 18.30 наш Комітет з питань фінансової політики знову збереться.

Continue reading...