Коли планета збожеволіла. 7 наймасштабніших землетрусів в історії людства

135
0
SHARE

NV розповідає, де і коли стався найсильніший землетрус у світі та про найруйнівніші катастрофи в історії людства — фото, відео
Хоч би як технічно люди не були підковані, чого тільки не вміє штучний інтелект, але справлятися з природними катастрофами ми поки що не навчилися. Розповідаємо про найруйнівніші землетруси в історії.
Вранці у понеділок, 6 лютого, на кордоні Туреччини та Сирії стався потужний землетрус магнітудою 7,8 на глибині 24,1 км. Це один із найсильніших землетрусів у регіоні за останні 100 років. Станом на сьогодні загинуло понад 5000 осіб.
Щороку на Землі відбувається близько 100 тисяч землетрусів. Катастрофічні бувають у середньому раз на кілька років.
Сьогодні ми хочемо розповісти про наймасштабніші землетруси в історії людства.
1. Великий китайський землетрус
Кількість жертв – приблизно 830 тисяч осіб
Магнітуда – 8
Стався у провінції Шеньсі 23 січня 1556 року. Вважається найпотужнішим землетрусом у світі. Епіцентр Шеньсійського землетрусу знаходився в долині річки Вейхе в провінції Шеньсі в області Хуачжоу. В адміністративному центрі області було зруйновано всі споруди, загинула понад половина населення.
Величезна кількість загиблих пояснюється кількома причинами:
територія Китаю історично завжди була щільно заселена. Наприклад, до 1851 40% населення Землі проживало саме там.
Переважна більшість людей жила в нестійких до підземних ударів будинках. Через розташування міста Сіань на березі річки Хуанхе будинки зводилися на пухких ґрунтах. Від підземного удару будівлі почали занурюватися в розріджений сейсмічними коливаннями ґрунт, а тисячі виритих печер миттєво завалилися або виявилися затопленими селевими потоками.
землетрус стався о 5 годині ранку, коли більшість людей перебували у своїх оселях. Неміцність будівель і неможливість вловити ознаки землетрусу, що наближається, призвели до того, що майже ніхто не зміг завчасно покинути приміщення.
2. Землетрус у Таншані
Кількість жертв – 242 769
Магнітуда – 7,8
Природна катастрофа, що сталася у китайському місті Таншані (провінція Хебей) 28 липня 1976 року. Одна з найбільших природних катастроф XX століття.
О 03:42 за місцевим часом місто було зруйноване сильним землетрусом, гіпоцентр якого знаходився на глибині 22 км. Внаслідок землетрусу близько 5,3 мільйона будинків виявилися зруйнованими.
Від першого поштовху впало понад 90% усіх міських будівель. Через 15 годин після нього був потужний афтершок, який поховав під уламками робітників з розчищення завалів і тих, хто опинився в пастці, залишившись живими після першого удару. Сильні афтершоки виникали до 1 серпня. Усього їх було зареєстровано близько 130 із магнітудами до 4,5. Землетрус відчувався на відстані до восьмисот кілометрів від епіцентру. Місто практично зрівнялося із землею. Деякі райони вкрилися безліччю величезних тріщин. Одна з таких тріщин поглинула будівлю лікарні та переповнений пасажирами потяг.
На думку начальника Шанхайського міського сейсмологічного управління Чжан Цзюня, основною причиною колосальних руйнувань стала відсутність необхідних заходів для сейсмозахисту при будівництві будинків.
Катастрофа лягла в основу сюжету художнього фільму Землетрус режисера Фен Сяогана.

Continue reading...