Підрив Каховської ГЕС вдарить по гаманцях українців, вплине на світло в оселях та змінить раціон

101
0
SHARE

Змінити ситуацію могло б швидке закриття зруйнованої дамби Каховського водосховища.
Змінити ситуацію могло б швидке закриття зруйнованої дамби Каховського водосховища.
Підрив Каховської ГЕС вплине на життя українців – вдарить по гаманцях, вплине на світло в оселях та змінить раціон, йдеться в ТСН. 
В той момент, коли український південь тоне, центр країни ризикує залишитись без води. Каховська ГЕС – кінцева в Дніпровському каскаді – мала велике значення для усієї країни, каже науковець світового центру даних КПІ імені Сікорського Сергій Гапон, який заздалегідь прорахував небезпеку від підриву дамби Каховської ГЕС.
Її підрив докорінно змінить міста і селища, що розмістилися на берегах водосховища. “Це десятки і навіть сотні квадратних кілометрів, які будуть потерпати прямо чи опосередковано від дій води. Насправді територія яка постраждає, вона буде більша, ніж зараз затоплена”, – попереджає він. 
У Міндовкіллі ще в жовтні, а саме тоді росіяни замінували ГЕС, пояснили, що означає кожен метр падіння води. Каховське водосховище щодня втрачає приблизно по 100 сантиметрів. Саме тому окрім затоплених берегів Херсона, ми бачимо ще змілілі пляжі у Запоріжжі та тонни риби на Дніпропетровщині. Сьогодні рівень поблизу Нікополя опустився до так званої “мертвої позначки”.  На іншому березі – Запорізька АЕС, її басейни-охолоджувачі, а отже і ядерна безпека, під загрозою. Однак, в Енергоатомі принаймні щодо цього заспокоюють. “Нині ситуація контрольована: окрім Каховського водосховища є ще кілька джерел підживлення ставка-охолоджувача. Це мобільні насосні установки, які можуть бути розгорнуті за необхідності, й останній рубіж – використання підземних свердловин питної води”, – каже президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

Continue reading...