"Газпром" продовжує недопоставлять газ для транзиту, "Нафтогаз" виконує контрактні зобов'язання

343
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Газпром продовжує недопоставлять газ для транзиту, Нафтогаз виконує контрактні зобов’язання
Російський «Газпром» як і раніше порушує умови технічного договору при поставках газу в українську ГТС для транзиту в Європу, і подає газ з тиском нижче обумовленого контрактами. Про це заявив головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
За його словами, це змушує «Нафтогаз» і «Укртрансгаз» залучати додаткові ресурси для забезпечення безперервних поставок газу європейським споживачам російського газу.
«Газпром» відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу від 22 грудня 2017 року за контрактом закупівлі газу на умовах, визначених арбітражем. НАК має намір в арбітражному порядку вимагати відшкодування завданих збитків «, — заявив Вітренко.
Він нагадав, що 1 березня «Газпром» повернув Україні передоплату за газ, який «Нафтогаз» розраховував отримати у березні. » Їх не влаштовує те, що «порушено баланс» в контрактах . «Газпром» не задоволений тим, що ціна газу для «Нафтогазу», згідно з рішенням арбітражу, за контрактом купівлі-продажу газу тепер нижче не тільки певної початкової формули, але і нижче вартості в Європі», — сказав Вітренко.
Відмова «Газпрому» в день початку поставок (1 березня) забезпечити газом спровокувала напружену ситуацію з газопостачанням споживачів України. «НАК змушений був вдатися до термінових закупівель газу на спотовому ринку за значно вищими цінами (на 34%). Завдані збитки «Нафтогаз» також буде вимагати відшкодувати в арбітражному порядку «, — зазначив він.
«Про постачання російського газу для потреб України у квітні «Нафтогаз» хоче почути від «Газпрому» заздалегідь, щоб встигнути укласти контракти на постачання газу з іншими європейськими трейдерами. «Нафтогаз» готовий до переговорів безпосередньо з «Газпром» за посередництва Єврокомісії, так і «до епістолярним відповідей «, — додав Вітренко.
Як заявив Вітренко, «Газпром» не влаштовує той факт, що арбітраж визнав зафіксований у закупівельному контракті з «Нафтогазом» принцип «бери або плати» «кабальним».

Continue reading...