Майбутнє НАТО і розмова з Путіним про Україну. Ключові тези виступу Трампа на саміті

98
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Брюссельський саміт НАТО запам’ятається однією з найжорсткіших суперечок всередині військового блоку.
У штаб-квартирі НАТО у Брюсселі вже фактично завершився дводенний саміт. Більшість експертів заздалегідь вважали його чи не найскладнішим, оскільки відбуватиметься захід на тлі масштабної торгової війни, яку своїми податками розв’язали США.
Не обійшлося без внутрішніх чвар і цього разу. Винним у всьому як завжди став президент США Дональд Трамп. Ще вранці 11 липня перед загальним засіданням лідерів країн-членів НАТО, він назвав Німеччину «російською заручницею» через її залежність від газу та енергетики з РФ. У Німеччині Трампу прямо не відповіли, а лише наголосили на важливості німецької незалежності. Згодом відбулося засідання НАТО, було ухвалено спільну декларацію, жодних явних проблем не було.
Але це були лише квіточки з боку Трампа. Ягідки відбулись на наступний день 12 числа. Вранці президент США раптово скасовує всі двосторонні зустрічі, окрім президента України Петра Порошенка, та скликає екстрену нараду лідерів НАТО. На ній він в ультимативній формі заявляє – або найбагатші країни Європи підвищують витрати на оборону до січня, або США будуть «діяти самотужки». Більшість журналістів сприйняли це як погрозу виходу Штатів з Альянсу, в самому НАТО, як завжди, заперечують будь-які погрози та ультиматуми.
Після цього президент США дає прес-конференцію щоб пояснити всю ситуацію навколо своїх дій під час саміту.
Трамп на прес-конференції почав одразу ж розповідати про свої стосунки всередині Альянсу. За його словами, ще вчора він був не надто задоволений ситуацією з витратами на оборону, однак тепер все буде набагато краще. Президент США вкотре наголосив на тому, що Штати витрачають занадто багато на діяльність Альянсу.
«Кожен погодився суттєво дотримуватися своїх зобов’язань. Вони піднімуть його на рівень, про який вони ніколи раніше і не думали. Зобов’язання складали 2% (витрат на оборону від ВВП) — в кінцевому підсумку вони будуть набагато вищі», — підкреслив Трамп.

Continue reading...