Новини України сьогодні 5 грудня 2018 — новини України і світу

507
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Головні новини України та світу сьогодні 5 грудня 2018. Новини України та новини світу 05.12.2018, що відбувалося за день в Україні та світі читайте на сайті новин України 24tv.ua.
Президент України Петро Порошенко заявив, що Об’єднавчий собор відбудеться 15 грудня 2018 року у Софійському соборі. Надія Савченко оголосила сухе голодування – скаржиться на тиск з боку СБУ. МЗС України звернулося до держав-підписантів Будапештського меморандуму через агресію Росії. Сербія погрожує Косову збройним втручанням. Такими були головні новини середи, 5 грудня, в Україні та світі.
Президент України Петро Порошенко назвав дату Об’єднавчого собору – він відбудеться 15 грудня 2018 року у Софійському соборі.
Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя, – написав гарант.
Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя.
Нагадаємо, 29 листопада Архієрейський синод Вселенського патріархату затвердив проект статуту майбутньої Української церкви. Також було ухвалено рішення щодо тексту Томосу, однак його оприлюднять уже після Об’єднавчого Собору. Під час Об’єднавчого собору мають обрати предстоятеля Автокефальної Помісної Православної Церкви та затвердити її статут.
Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви. Далі у Києві проведуть об’єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля.
Порошенко також наголосив, що Московський патріархат більше не ставитиме умов Українській церкві.
Московський Патріархат не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто — безблагодатний. Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. І ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт.
Окрім того, глава держави повідомив, що Вселенський Патріарх Варфоломій підписав листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій історичній події.
У Московському патріархаті не забарилися із відповіддю. Кажуть, у Соборі брати участі не будуть.
Глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент стверджує, що Об’єднавчий собор нібито не є канонічним зібранням.
Архієрейський Собор Української православної церкви, який проходив у Лаврі 13 листопада, розглянув всі обставини проведення так званого Об’єднавчого Собору і ухвалив, що він є неканонічним зібранням. Участь в ньому священнослужителів нашої церкви є неможливим через церковно-канонічні причини, – каже він.
Зауважимо, така позиція УПЦ МП є схожою на позицію РПЦ, яка різними способами намагається завадити створенню Єдиної помісної церкви в Україні, а її представники робили їдкі заяви через надання Томосу УПЦ.

Continue reading...