Національна безпека і президент Зеленський: що буде з реформами

316
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українські та західні політики й експерти обговорили продовження змін в українському безпековому секторі
Упродовж п’яти років після Революції гідності, в час правління Петра Порошенка, в Україні розпочалися структурні реформи у безпековому секторі: від посилення армії – до наближення правоохоронних органів до західних стандартів. Реформи потрібно продовжувати попри зміну влади, наголошують учасники шостої зустрічі Парламентсько-громадської платформи, яку проводить Консультативна місія ЄС з реформування сектору цивільної безпеки. Цю думку підтримав і представник президента Володимира Зеленського, який долучився до роботи платформи. Однак частина українських політиків побачили ризик згортання безпекових реформ, зокрема – через кадрову політику нового глави держави.
Впродовж останніх декількох років безпековий сектор України поступово наближають до стандартів НАТО. Для цього представники Північноатлантичного альянсу та Європейського союзу допомагають українській владі та громадянському суспільству розробляти закони та втілювати їх у життя одразу в кількох напрямках.
Три основні напрямки реформ:
Зеленський, політична воля і реформи: чого чекати?
Реформи в безпековому секторі України, які проводяться за сприяння Євросоюзу та НАТО, можуть ускладнитися після обрання президентом України Володимира Зеленського – таке побоювання висловила голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко під час шостої зустрічі Парламентсько-громадської платформи, яку проводить Консультативна місія ЄС з реформування сектору цивільної безпеки.
За словами Ганни Гопко, після перших призначень Зеленського виникають сумніви в його політичній волі до продовження реформ.
«Я б не хотіла зараз говорити про те, що деолігархізація, обіцяна президентом Зеленським, була завершена із призначенням Андрія Богдана на посаду глави АП. Очевидно, що це людина, тісно пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським та підпадає під закон про люстрацію. Це призначення не відповідає обіцянкам, що прийдуть «нові», – наголосила Ганна Гопко під час свого виступу. – Так само, якщо ми говоримо про реформу СБУ, то призначення одного з фахівців із «95 кварталу» першим заступником голови відомства – чи це є відповіддю на питання про «нових»? Якщо це – «нові», то чи вони дійсно спроможні, відповідальні, мають досвід, і вони здатні в умовах російської агресії давати відповідь на ті виклики, які є перед державою?».
У цих умовах Ганна Гопко закликала українське суспільство і західних партнерів приділити українському безпековому сектору максимальну увагу, щоб здолати опір супротивників реформ.
«Я прошу наших західних партнерів займати зараз ще більш проактивну позицію в допомозі Україні, ніж вони мали упродовж минулих п’яти років», – сказала голова парламентського комітету в закордонних справах.

Continue reading...