Компроміси і «червоні лінії» на Донбасі, Крим знову на радарах і «членство без членства» в НАТО: підсумки візиту до Берліну

313
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

«Крим має залишатись на порядку денному» – Кулеба
Під час одноденного візиту до Берліну української делегації на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою обговорили воєнний конфлікт на сході України. Офіційний Берлін розуміє потребу «режиму тиші», але закликає до компромісів усі сторони. Німеччина буде й надалі підтримувати Україну в ЄС і зближення Києва з НАТО, сказав глава німецької дипломатії Гейко Маас. Міністру Кулебі вдалося обговорити під час візиту і тему деокупації Криму. Радіо Свобода розповідає про аспекти берлінських переговорів.
– Любий Дмитре!… – Дорогий Гeйко!… І на «ти»… Пресконференція глав дипломатій України та Німеччини в Берліні, яка почалась із запізненням на 40 хвилини, свідчила що між Дмитром Кулебою та Гейко Маасом встановились теплі, приязні стосунки. Обидва міністри підкреслили, що нинішній візит української делегації до Берліну є першим візитом чільних посадовців з-за кордону після тримісячної коронавірусної перерви. А під час самого карантину, як сказав український міністр, саме зі своїм німецьким колегою він спілкувався найчастіше з-поміж інших.
Щодо врегулювання конфлікту на Донбасі – а це найголовніше питання візиту – було домовлено прискорити реалізацію того, що було узгоджено в Парижі у грудні лідерами «нормандської четвірки».
Німецький міністр наголосив на важливості режиму тиші – тобто припинення обстрілів на Донбасі. Це одна з ключових вимог України до Росії та підтримуваних неї бойовиків. Лише від початку цього року на Донбасі загинуло вже понад півсотня українських вояків.
І хоча Маас сказав, що важливе значення має і політичний процес, однак чітка акцентація з його боку на режимі тиші є важливою. Саме Україна наполягає на пріоритетності безпекових аспектів Мінська, а не політичних, на чому стоїть Росія.
Маас також наголосив на потребі збільшення пунктів перетину лінії розмежування. «Лише п’ять на 400 кілометрів лінії зіткнення – цього замало», – сказав німецький міністр.
Також Маас сказав, що важливо продовжувати роботу з розмінування в зони конфлікту на Донбасі.
Завершив свої заяву на початку пресконференції Маас фразою про важливість компромісів і що «компроміси потрібні від усіх».
Дмитро Кулеба сказав, що Україна прагне миру на Донбасі, але щоб такий мир не призвів «до перетину червоних ліній». «Україна готова до компромісів, але не піде на перетин «червоних ліній», – наголосив український міністр, пояснивши, що такими «червоними лініями» є національна безпека, суверенітет і територіальна цілісність України.
Фактично під час візиту до Берліну обидві сторони намагались з’ясувати які шансі на норманську зустріч четвірки міністрів закордонних справ і, можливо, які перспектив – і чи є вони наразі? – в нового норманського саміту.

Continue reading...