Home Ukraine Україна — українською Витік персональних даних українців: Що сталося і хто за цим стоїть

Витік персональних даних українців: Що сталося і хто за цим стоїть

115
0
SHARE

Витік персональних даних українців – що сталося, хто винен, всі подробиці
112.ua
Днями в мережі з’явився бот, який видавав інформацію про персональні дані українців (водійські посвідчення, паролі від соціальних мереж і тд). Відразу ж з’явилися претензії до Міністерства цифрової трансформації та їх додатка “Дія”, який підтягує електронну версію документів з державних реєстрів. У Мінцифри звинувачення відкинули, заявивши, що кількість інформації, яка є в боті, значно більше тієї, якою оперує “Дія”. У МВС заявили, що злиті дані є кампіляцією з баз державних відомств та неурядових організацій за різні періоди попередніх років. Зараз бот видалили, а за фактом події відкрили кримінальне провадження. Що сталося
11 травня голова громадської організації “Електронна демократія” Володимир Фльонц на своїй сторінці в Facebook повідомив, що в месенджері Telegram з’явився бот, який видавав персональні дані українців.
“Мені показало не лише паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!) але і дані з біометричних паспортів (включаючи фото) і вишенька на торті – водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть в “Дії” його не показує, а у хлопців в базі – є”, – написав Фльонц, приклавши скріншот з бота.
В інформації про бота йшлося, що в ньому надано 4,5 млрд логінів і паролів. Під час запуску бота користувачу пропонували шукати інформацію, ввівши при цьому особисті дані, такі як прізвище, ім’я та по батькові, номер телефону, ідентифікаційний номер платника податків, номер паспорта та інші.
Гордон
При цьому видання Ain зазначало, що інформація в боті була платною: 10 запитів коштували 50 доларів, 50 – 100 доларів, 200 запитів – 200 доларів.”ПриватБанк” та додаток “Дія”
Деякі користувачі припустили, що в роботі використовували дані з нещодавно створеного додатку “Дія”, який підтягує електронну версію документів з державних реєстрів.

Continue reading...