Home Ukraine Україна — українською Щорічний "урок пам'яті та скорботи": Що потрібно знати про День пам'яті жертв...

Щорічний "урок пам'яті та скорботи": Що потрібно знати про День пам'яті жертв політичних репресій

282
0
SHARE

День пам’яті жертв політичних репресій – все, що потрібно знати
З відкритих джерел
День пам’яті жертв політичних репресій – це своєрідний щорічний “урок пам’яті”. Цього дня по всій країні відбуваються жалобні акції та пам’ятні заходи. Люди згадують і віддають данину поваги загиблим унаслідок політичних репресій. А таких, на жаль, у нашій історії було дуже багато.
День пам’яті відзначається щороку третьої неділі травня.
Хронологія є такою. У жовтні 2000 року указом президента України Леоніда Кучми День пам’яті жертв голодоморів, який відзначали кожної четвертої суботи листопада, перейменовували на День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.
За чотири роки,15 липня 2004 року, Кучма своїм указом встановив назву: “День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій”.
У травні 2007 року президент України Віктор Ющенко своїм указом розвів дні пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій у часі.
Тепер День пам’яті жертв голодоморів – це четверта субота листопада. Ну а День пам’яті жертв політичних репресій, як вже було згадано вище, припадає на третю неділю травня. Цей день встановлено
“З метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства”.

Continue reading...