Home Ukraine Україна — українською "Самооборона зі зброєю". Що потрібно знати про справу Стерненка

"Самооборона зі зброєю". Що потрібно знати про справу Стерненка

259
0
SHARE

Суть підозр

Сьогодні Служба безпеки України з другої спроби допитала Стерненка і оголосила йому п…
Активісту Сергію Стерненку вручили дві підозри у справі, пов’язаній з нападом на нього в Одесі два роки тому. Той інцидент закінчився смертю одного з нападників – Івана Кузнєцова, другий – Олександр Ісайкул – був затриманий. На сьогодні слідство розглядає кілька епізодів і трактує дії активіста як перевищення необхідної самооборони.
РБК-Україна розбиралося в деталях кримінального переслідування Стерненка.
Сьогодні Служба безпеки України з другої спроби допитала Стерненка і оголосила йому підозри за двома статтями – умисне вбивство та незаконне носіння холодної зброї. При цьому сам активіст стверджує, що раніше слідство визнавало його дії самообороною. Крім того, результати кількох експертиз нібито говорять про те, що його ніж не є холодною зброєю.
“Не підтримуйте мене, не підтримуйте Сергія Стерненка, підтримайте право громадян на захист життя та здоров’я”, – звернувся він до своїх прихильників на мітингу біля СБУ перед тим, як йому вручили підозру.
Служба безпеки вважає по-іншому. За її версією, він діяв в рамках самооборони тільки на початку сутички, після чого озброєний ножем нібито пробіг за пораненим Кузнєцовим близько 100 метрів і завдав удару в серце. Смертельний удар завдав саме власним ножем, про що, як зазначає СБУ, заявив в ході стріму на Facebook з місця нападу. Експертизи підтвердили, що Кузнєцов намагався втекти, а життю Стерненка вже нічого не загрожувало.
Адвокат Масі Найєм повідомив, що судове засідання щодо обрання запобіжного заходу відбудеться у приміщенні Шевченківського районного суду Києва, але дата і час ще невідомі.
Інцидент стався пізно ввечері 24 травня 2018 року в Одесі. Активіст називає його нападом, протилежна сторона – конфліктом.
За його словами, Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов чекали на нього біля будинку, після чого почали бити по голові.

Continue reading...