Home Ukraine Україна — українською Чому в Україні провалилася податкова амністія: експерти назвали причини

Чому в Україні провалилася податкова амністія: експерти назвали причини

112
0
SHARE

Через рік можна констатувати, що податкова амністія в Україні не спрацювала, і тому є кілька причин
За рік можна констатувати, що податкова амністія в Україні провалилася
Рік тому, 1 вересня 2021 року, в Україні запрацювала податкова амністія.
Протягом року можна було задекларувати майно, яке з’явилося до січня 2021-го, і за яке не сплатили податок на дохід. Держава пропонувала заплатити їй один раз від 2,5 до 9% вартості легалізованих активів. Нещодавно амністію продовжили на півроку (до 1 березня 2023 року). Але деякі підсумки можна підбити вже зараз. “Телеграф” поцікавився в експертів, що із задуманого вийшло — і чи вийшло?
Економічний експерт Данило Монін вважає, що податкову амністію повністю провалено. На його думку, основна причина навіть не війна, а недовіра населення до головного ініціатора та штовхача амністії, голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Того самого, який відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери.
“Добровільне декларування працює, коли є довірчі відносини бізнесу та влади. Коли влада показує, що вона готова працювати інакше, прозоро, без тиску, це дає привід бізнесу почати теж змінюватися на краще. Але з урахуванням того, що Гетманцева навіть війна не зупиняє від фактичних перевірок, стучання на бізнес та підвищення податків, від общипування підприємців, як гусей, те й ставлення бізнесу до держави – таке саме. Дякую, але – ні. Тож провал податкової амністії – особиста заслуга Гетманцева”, – констатує Данило Монін.
Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко також наголошує на повному провалі податкової амністії.
“Нічого з того, чого хотіли, не домоглися. Планували, що до бюджету надійдуть десятки мільярдів.

Continue reading...