Зеленський закликав Росію почати виведення військ на Різдво – DW – 12.12.2022

73
0
SHARE

Президент України вважає, що виведення військ РФ на Різдво було би « конкретним змістовним кроком до дипломатичного врегулювання ». Новини дня.
Війна Росії проти України – новини понеділка, 12 грудня.
++21:59++ЄС запровадив нові санкції за іранські дрони, але не домовився про 9й пакет
Міністри закордонних справ Європейського Союзу узгодили запровадження нових санкцій щодо Ірану за постачання дронів Росії, але не домовились про дев’ятий пакет санкцій щодо самої РФ за війну проти України.
За постачання Іраном безпілотників Росії до санкційного списку включили ще чотирьох осіб і чотири компанії.
До дев’ятого пакету антиросійських санкцій міністри погодилися додати близько 200 осіб, але конкретної домовленості не досягли. Верховний представник Євросоюзу з безпекової та зовнішньої політики Жозеп Боррель сподівається, що міністри дійдуть згоди до кінця тижня.
За даними видання EUobserver, ЄС накладе санкції на відомих російських пропагандистів.
++21:31++Зеленський закликав Росію почати виведення військ з України на Різдво
Росія досі має перевагу в артилерії та ракетах, тому Україна потребує більше реактивної артилерії та далекобійних гармат, як і сучасних бойових танків, наголосив президент України Володимир Зеленський, звертаючись онлайн до лідерів країн Великої сімки. Він також заявив, що Україна потребує додаткової закупівлі взимку двох мільярдів кубометрів газу та попросив допомоги в цьому питанні.
Зеленський запропонував лідерам G7 скликати спеціальний саміт – Global Peace Formula Summit – щоби визначитися, як можна реалізувати запропоновану ним « українську формулу миру », що складається з 10 пунктів.
Він також звернувся до Росії з закликом почати виведення своїх військ з України на Різдво. За його словами, це був би « конкретний змістовний крок до дипломатичного врегулювання ».
У свою чергу лідери Великої сімки напередодні зустрічі погодили ключові елементи платформи для координації фінансової підтримки України: буде створений секретаріат платформи і призначені посадовці від кожної країни, які координуватимуть її запуск і подальшу діяльність. « За допомогою цієї платформи ми координуватимемо існуючі механізми для надання короткострокової та довгострокової підтримки, подальше міжнародне фінансування та експертизу, а також заохочуватимемо програму реформ в Україні « , – йдеться в заяві G7. Перша зустріч координаторів планується у січні 2023 року.
++21:15++
Служба безпеки України ідентифікувала шістьох російських генералів, які віддавали накази на « прорив » державного кордону України та штурм населених пунктів Харківщини, сприяли створенню окупаційних адміністрацій РФ під час тимчасового захоплення частини регіону. 
++21:00++Лондон може надати Києву зброю великої дальності – міністр
Великобританія має далекобійну зброю, яку може надати Україні, якщо Росія не припинить завдавати ударів по цивільних об’єктах, заявив міністр оборони Сполученого королівства Бен Воллес.
Під час виступу міністра в британському парламенті колишній прем’єр країни Борис Джонсон запитав у нього про можливе постачання Києву ракетних систем більшої дальності. « Якщо росіяни продовжуватимуть націлюватися на цивільні райони та намагатимуться порушити Женевські конвенції, то я буду налаштований відкрито щодо наших подальших дій », – відповів Воллес.
++20:44++
Протягом доби російські солдати завдали шести ракетних ударів, чотири з яких – по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області, а також здійснили обстріл Херсона з реактивних систем залпового вогню, повідомляє генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ) у вечірньому зведенні.
Тим часом українська авіація за добу завдала чотирьох ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки РФ, а ракетники та артилеристи вразили два пункти управління та чотири райони зосередження особового складу окупантів.
« З метою поповнення втрат в живій силі та доукомплектування підрозділів Першого армійського корпусу за мобілізацією призивають жінок. 28 осіб жіночої статі вже призвано та направлено на підготовку Калінінським районним військовим комісаріатом міста Донецьк », – ідеться у повідомленні.
++20:22++
Росія використовує проти України старі українські ракети, передані їй в 1990-х роках за Будапештським меморандумом в обмін на гарантії безпеки, повідомляє The New York Times із посиланням на представника головного управління розвідки міністерства оборони України Вадима Скібіцького. Уламки таких ракет, виготовлених свого часу на українських радянських заводах, виявили військові після збиття.
За оцінками українського міноборони, Росія має ракети для ще трьох-п’яти масованих атак. Хоча вважається, що російські запаси вичерпуються, Скібіцький повідомив, що з початку війни РФ змогла виробити 240 високоточних крилатих ракет Х-101 і близько 120 крилатих ракет морського базування « Калібр ».
++20:00++Зеленський: Коли Путін помре – війна закінчиться
На Netflix вийшло ток-шоу з президентом України Володимиром Зеленським – випуск програми Девіда Леттермана « Мій наступний гість не потребує представлення », записаної ще в жовтні на закритій для пасажирів станції метро « Майдан Незалежності ». 
У ньому Зеленський сказав, що сьогодні ніхто не може знати, скільки триватиме війна Росії проти України. Водночас він упевнений, що зі смертю президента РФ Володимира Путіна вона припиниться. 
Зеленський також покепкував з « довгого стола » Путіна та розповів ведучому анекдот « на злобу дня » про Росію та НАТО.
++19:41++
Міністри спорту 25 держав-членів Європейського Союзу, а також їхні колеги з Австралії, Канади, Ісландії, Японії, Кореї, Ліхтенштейну, Нової Зеландії, Норвегії, Великобританії та США звернулися до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха щодо необхідності усунення представників Росії та Білорусі з ключових позицій у міжнародних спортивних федераціях та організаційних комітетах великих спортивних подій, повідомив у Facebook міністр спорту Вадим Гутцайт.
Тим часом The Wall Street Journal пише, що голова національного Олімпійського комітету США підтримала ідею Баха запросити на Олімпіаду-2024 у Парижі російських і білоруських спортсменів за умови, що вони не будуть використовувати прапори й кольори своїх країн і виконувати їхні гімни.
++19:20++Україна потребує мільярда доларів на відновлення електро- й теплопостачання
Останні атаки Росії на електроенергетичну систему України призвели до того, що половина енергетичної інфраструктури України була пошкоджена.
Орієнтовна вартість екстреної підтримки електроенергетики оцінюється в 500 мільйонів доларів, а екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання – ще в 500 мільйонів, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
Загалом на відбудову Україні станом на 1 червня треба було 349 мільярдів доларів. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та українського уряду, ці потреби зростуть до 500-600 мільярдів доларів.
++19:02++ЄС думає про фонд енергоінвестицій для відмови від газу з РФ
Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн (Ursula von der Leyen) вважає, що Європейському Союзу слід замислитися над створенням окремого фонду для великих енергетичних інвестицій, щоби повністю відмовитися від російського газу. 
За її словами, ЄС вдалося запастися достатньою кількістю газу на зиму, але наступного року, якщо Росія продовжить урізати постачання, може знову виникнути його нестача.
Напередодні пресконференції фон дер Ляєн міжнародне енергетичне агентство заявило, що ЄС досягнув значного прогресу в зменшенні залежності від російського природного газу, але ще не вийшов із небезпечної зони.
Читайте також: 12 країн ЄС закликають знизити стелю цін на газ – ЗМІ
++18:44++
Польщі та Німеччині слід звернутися до Європейського Союзу з проханням про збільшення допомоги у зв’язку з очікуваним ростом кількості українських біженців взимку, заявив польський президент Анджей Дуда під час візиту до Берліна. « Ми повинні звернутися до європейської спільноти, щоб отримати фінансову підтримку для наших країн, які несуть особливий тягар через прийом біженців з України », – цитує його агенція Reuters.
Коли в Дуди запитали про ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона щодо гарантій безпеки Росії, він відповів: « Що ми, як чесні люди, політики, члени НАТО, можемо гарантувати Росії – це те, що ніхто не збирається робити з Росією те, що вона робить зі своїми сусідами ».
Читайте також: Київ розкритикував Макрона за ініціативу гарантій безпеки для Росії
++18:18++
Нова Зеландія запровадила санкції щодо 23 росіян за поширення дезінформації про війну в Україні.
До санкційного списку увійшли генеральний директор російського « Первого канала » Костянтин Ернст, міністр цифрового розвитку РФ Максут Шадаєв і низка « ключових працівників російських ЗМІ », йдеться у заяві міністерства закордонних справ країни.
++17:55++У Вільнюсі знесуть « Будинок Москви »
Окружний суд Вільнюса дозволив державній будівельній інспекції знести культурно-діловий центр « Будинок Москви ». Раніше департамент державної безпеки Литви називав цей проєкт « потенційним інструментом впливу » РФ.
Дозвіл на будівництво центру визнали незаконним ще в 2016 році через порушення вимог щодо висоти та щільності забудови. Оскільки литовським законодавством не передбачається експропріація незаконно зведених будівель, єдиним можливим варіантом є знесення. Воно має закінчитись до кінця 2023 року, а за кожен прострочки нараховуватиметься 300 євро штрафу.
Читайте також: У Литві демонтують радянські скульптури на цвинтарі попри позицію ООН
++17:33++
Суд у Москві заявив, що громадянин України Микита Шкрябін, позбавлений волі російськими солдатами, не має в РФ « будь-яких процесуальних прав », у тому числі – права на адвоката.
Студента третього курсу російські військові затримали наприкінці березня в Харкові « за протиправні дії ».

Continue reading...