Home Ukraine Україна — українською 25 грудня: Цей день в Україні та в світі

25 грудня: Цей день в Україні та в світі

175
0
SHARE

ДЕНЬ 305 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 305 RUSSIAN AGRESSION
ДЕНЬ 305 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 305 RUSSIAN AGRESSION
25 грудня відзначають католицьке та лютеранське Різдво. Цього дня, 336 року в Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.
У США – День гарбузового пирога.
Православна церква вшановує пам’ять преподобного святителя Спиридона Тримифунтського, чудотворця.
Різдво за новоюліанським календарем
День Народження Ісуса Христа є одним із головних християнських свят. Цього дня — 25 грудня — Різдво святкують не лише західні, а й ціла низка православних церков світу, які на початку 20-х років 20 століття схвалили новоюліанський календар (до 2800 року він співпадатиме з григоріанським).
Католицьке Різдво за своєю важливістю посідає друге місце після Великодня. Його Святкуванню передує період Адвента. В Україні поширено дату святкування Різдва Христового – 7 січня за юліанським календарем, проте з 2017 року Різдво офіційно відзначають ще й 25 грудня. 18 жовтня 2022 року Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня за новоюліанським календарем. Рішення було ухвалено на засіданні Священного Синоду.
Церковне свято
25 грудня – День пам’яті святителя Спиридона Тримифунтського, чудотворця. Святитель Спиридон Тримифунтський (Саламінський), чудотворець, народився наприкінці 3 століття на Кіпрі. З дитинства Спиридон пас овець, чистим і богоугодним життям наслідував старозавітним праведникам: Давиду – в лагідності, Якову – в сердечній доброті, Аврааму – в любові до богомольців.
У зрілому віці святий Спиридон став батьком.

Continue reading...