Home Ukraine Україна — українською Залужний: Найскладніша ситуація зараз – в районі Бахмута – DW – 03.01.2023

Залужний: Найскладніша ситуація зараз – в районі Бахмута – DW – 03.01.2023

97
0
SHARE

Наразі важкі бої ведуться на рубежі Сватове-Кремінна і у напрямку Лисичанська. Та найскладнішою залишається ситуація на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини вівторка, 3 січня.
++22:45++
Президент України Володимир Зеленський 3 січня провів телефонні переговори з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком та прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере. “Ми почали цей рік одразу з того, що найбільш необхідне Україні саме зараз – напередодні тих нових мобілізаційних процесів, які готуються державою-терористом. Саме зараз – той момент, коли разом із партнерами маємо посилити нашу оборону”, – підкреслив Зеленський у вечірньому відеозверненні.
Він зазаначив, що немає сумнівів у тому, що нинішні керівники Росії “кинуть усе, що у них залишилось, та всіх, кого зможуть зібрати, щоб спробувати перевернути ситуацію у війні та принаймні відкласти їхню поразку”.
“Маємо зірвати цей російський сценарій. Готуємось до цього. Терористи повинні програти. Будь-яка спроба їхнього нового наступу повинна провалитися. Це буде фінальна поразка держави-терориста. І я дякую всім партнерам, які це розуміють”, – сказав Зеленський.
++22:00++
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів першу у 2023 році телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. В ході розмови він розповів, що наразі важкі бої ведуться на рубежі Сватове-Кремінна, а також у напрямку Лисичанська. Та найскладнішою залишається ситуація на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ.
“Там ворог фактично по трупах своїх намагається просуватися вперед, але підрозділи Сил оборони ціною надзусиль стримують ворожий наступ”, – йдеться в повідомленні Залужного у Telegram за підсумками розмови.
Як зазначається у повідомленні, на Донецькому напрямку ЗСУ вдалося утримати позиції навколо Авдіївки та продовжити контрнаступальні дії. “Ми надійно тримаємо оборонні рубежі на Запорізькому напрямку і докладаємо зусиль для захисту від ворожих обстрілів Херсона, передусім мирних мешканців та обʼєктів критичної інфраструктури міста. Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь повністю контрольована”, – зазначає головнокомандувач ЗСУ.
З 31 грудня по ранок 3 січня війська РФ завдали 14 ударів крилатими ракетами і застосували 94 дрони-камікадзе типу “Shahed-136”, повідомив Залужний Міллі, подякувавши за надані за його активного сприяння зенітні ракетні комплекси. Також сторони обговорили потреби Сил оборони для продовження протистояння повномасштабній агресії РФ.
++21:20++
Національний палац мистецтв “Україна” опублікував відео з камер спостереження, на якому зафіксоване влучання в готель “Алфавіто” поблизу нього. Кілька поверхів готелю були зруйновані під час чергового масованого ракетного удару з боку РФ по території Україні 31 грудня.
++20:45++
На спеціальний рахунок, який Національний банк України відкрив для підтримки сил оборони 24 лютого, протягом 2022 року було зібрано понад 23,5 мільярда гривень в еквіваленті, повідомила у вівторок, 3 січня, пресслужба НБУ.
Кошти надходили як від громадян та підприємств України, так і від міжнародної спільноти. Загалом з-за кордону надійшло майже 7,9 мільярда гривень в еквіваленті.
На потреби оборони Національний банк у 2022 році перерахував понад 22,3 мільярда гривень. 
++20:00++
Кабінет Міністрів України дозволив на період дії воєнного стану ввозити безпілотні літальні апарати від донорів без оформлення гарантійних листів. Як повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук в Telegram, відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 3 січня.
Воно передбачає, що пропуск таких засобів здійснюватиметься за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, яка перевозить товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та без оформлення гарантійних листів.
++19:20++
В Балаклії на Харківщині відновлює роботу зруйнована військами РФ під час окупації багатопрофільна лікарня. Відзавтра медзаклад прийматиме пацієнтів, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.
“До російського вторгнення Балаклійська лікарня нараховувала 614 співробітників та цілодобово надавала допомогу людям. Але під час окупації медзаклад зазнав значних пошкоджень – були зруйновані стіни та покрівля, вибиті двері і вікна”, – написав він у Telegram.
Після деокупації маста медзаклад відновили за рахунок грошей з обласного бюджету та резервного фонду держбюджету. Медичне обладнання надало міністерство охорони здоров’я Україні, зазначив він.
За словами Синєгубова, наразі розробляється проєкт відновлення і Центральної міської лікарні в Ізюмі.
++18:55++
Війська РФ не відмовляються від планів щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області та зосереджують основні зусилля на підтриманні наступального потенціалу та поповненні втрат. Про це повідомляє генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.
“Противник, намагаючись взяти під повний контроль території Донецької та Луганської областей, зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку”, – зазначають у генштабі.
Окрім того, війська РФ намагаються покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках, підсилюють угруповання на Новопавлівському напрямку за рахунок підрозділів, перекинутих з Херсонського напрямку, повідомляють у генштабі.
“Російські окупанти зберігають військову присутність у прикордонних районах республіки Білорусь та Російської Федерації. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено”, – зазначається у повідомленні.
++18:30++
Кабінет Міністрів України з вівторка, 3 січня, скасував проведення електронних аукціонів через систему державних закупівель ProZorro на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів після його завершення, повідомила пресслужба уряду.
В уряді стверджують, що брак електроенергії через постійні атаки Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури України перешкоджає учасникам торгів на ProZorro брати участь в електронних аукціонах. За нових умов вигравати тендери будуть ті учасники, які запропонують найнижчу ціну під час подання пропозиції.
++18:00++
Росія системно гальмує проведення інспекцій суден, які рухаються “зерновим коридором”, заявляють в Адміністрації морських портів України (АМПУ). Наразі на інспекцію у Босфорі очікують 94 судна: 69 – порожні під завантаження, а 25 – вже завантажені агропродукцією. В середньому таке очікування затягується на понад місяць, а балкер T-Med з пшеницею на борту очікує на інспекцію ще з початку листопада 2022 року, йдеться в повідомленні адміністрації у Facebook.
У портах Одеської області на 19 суден вантажать 630 тисяч тонн агропродукції.

Continue reading...