Home Ukraine Україна — українською Хто такий Труханов: скандальні факти про мера Одеси

Хто такий Труханов: скандальні факти про мера Одеси

109
0
SHARE

Array
Геннадій Труханов – один з найодіозніших політиків України. Мер Одеси, якого 4 травня взяли під варту, – це людина з кримінальним минулим і довгим шлейфом скандалів.
Хто такий Труханов, чому його називають “Капітан”, які темні плями має у минулому, як оскандалився у наш час, чому йому не сказали “остаточне прощавай” й чому меру Одеси не лячно “дивитись у завтрашній день” – читайте в матеріалі 24 Каналу.Труханов під вартою: що відомо
Вищий антикорупційний суд 4 травня арештував мера Одеси Геннадія Труханова. Він може внести заставу у розмірі 13 мільйонів гривень.
Слід зазначити, що ВАКС зменшив йому розмір застави з майже 31 до 13 мільйонів гривень.
Геннадія Труханова було взято під варто у рамках справи одеського заводу “Краян”.Що відомо про справу “Краян”
У вересні 2016 року мерія Одеси придбала занедбану будівлю колишнього заводу “Краян”. За планом, тут, в одному приміщенні, мали працювати всі розпорошені по місту служби і відділи міської влади.
Ідея сподобалася і ЄБРР і Світовому банку, які навіть виділили на ремонт приміщення деякі гроші. Однак на цьому гарні новини закінчились.
Завод “Краян”, який Одеська мерія придбала за ціною, завищеною у 17 разів
Найцікавіше тут – ціна питання. Одеська міськрада придбала будівлю аж за 185 мільйонів гривень. А це в 17 разів дорожче, ніж було за два місяці до того – коли компанія “Девелопмент еліт” придбала приміщення на аукціоні всього за 11,5 мільйона гривень.
Отримані від мерії 185 мільйонів фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої перебував у зоні АТО. НАБУ вдалося запобігти цій спробі легалізації, і на ці 185 мільйонів був накладений арешт.Як відбувалось затримання Труханова у 2018 році
Вранці 14 лютого 2018 року Труханова затримали в аеропорту “Бориспіль”, коли він прилетів з Варшави. Прикордонники передали його співробітникам НАБУ. Згодом затримали і заступника мера Одеси Павла Вугельмана.
Сам Труханов запевняв, що добровільно “перервав своє відрядження” і “не збирався ні від чого ховатися”. Що більше, його адвокат повідомив НАБУ про час приїзду Труханова, щоб “уникнути спекуляцій”.
Мер Одеси був переконаний, “що правда і закон – на його боці”, принаймні так він написав у фейсбуці. Запобіжний захід, який обрали Труханову, – віддати його на поруки народному депутату від “Блоку Петра Порошенка” Дмитру Голубову. Крім того, Солом’янський та Апеляційний суди відмовилися відсторонити Труханова від посади.
Окрім того, мер Одеси влітку 2018 року подав на Україну в Європейський суд з прав людини. Він поскаржився на те, що НАБУ “порушило його права”, коли детективи відомства в кінці зими затримували чиновника в київському аеропорту.
У липні 2019 року Малиновський райсуд Одеси виправдав у справі “Краян”не лише Труханова, але також і його заступника Павла Вугельмана, директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора, його заступника Володимира Радіонова та депутата Одеської міськради Василя Шкрябу.
До речі, свій вирок судді зачитували протягом декількох днів. Так, вони визнали незаконною вручену Труханову підозру, а більшість важливих доказів назвали неприпустимими.Інші справи НАБУ
НАБУ станом на лютий 2019 року розслідувало одразу три кримінальні провадження, в яких фігурував Труханов. Йшлося про мільйонні розкрадання.
Так, у жовтні 2017 року, правоохоронці навідалися з обшуками додому до мера Одеси. За повідомленнями місцевих ЗМІ, в той день правоохоронці винесли з дому Труханова “два пакети документації”.Справа про Одеський аеропорт
Друге провадження стосується майна комунального підприємства “Міжнародний аеропорт “Одеса”. Історія почалася ще у 2011 році. Тодішній мер Олексій Костусєв підписав із бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грановським угоду про створення ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса”.
Місто віддало весь майновий комплекс аеропорту, а бізнесмени вклали 355 мільйонів гривень і зобов’язувались залучити ще до 120 мільйонів гривень на ремонт термінала та злітної смуги.
Мер Одеси Геннадій Труханов із забороненою георгіївською стрічкою на грудях
Однак, в результаті угоди, місто могло контролювати лише 25% аеропорту і не могло впливати на якісь рішення. Сталось це тому, що влада влила майно аеропорту у новостворене товариство за балансовою вартістю, тобто в кілька разів дешевше від його реальної ціни.
У 2014 році Одеська міськрада подала в суд, аби повернути майно аеропорту. Через рік суд фактично задовольнив прохання міськради і скасував положення про передачу майна.

Continue reading...