Home Ukraine Україна — українською Без програми та виборчих штабів — у Греції праворадикали сенсаційно потрапляють до...

Без програми та виборчих штабів — у Греції праворадикали сенсаційно потрапляють до парламенту

97
0
SHARE

Міцотакіс з правоцентристської партії «Нова демократія» виграє другий термін прем’єр-міністра, однак поява у парламенті невідомої досі групи викликала шок.
Вибори в Греції проштовхнули до парламенту ультраправу групу під назвою «Спартанці», пише The Guardian. Раніше невідома політична сила увійшла до законодавчого органу за допомогою ув’язненого неонацистського лідера нині забороненої в Греції партії «Золотий світанок».
У той час як правоцентристський політик Кіріакос Міцотакіс виграв другий термін на посаді прем’єр-міністра, партія «Спартанці» стали п’ятою найбільшою групою у 300-місному парламенті після того, як набрали  4,7% голосів виборців.
«Спартанці» змогли заявити про справжню перемогу в блоці відвертих неофашистів, релігійних фундаменталістів і ультранаціоналістів, які увійшли до парламенту разом із двома іншими схожими ультраправими групами: «Грецьке рішення» і «Перемога».
«Я думаю, що склад нового восьмипартійного парламенту породить багато викликів… з якими ми всі разом будемо боротись. Я бажаю кращого для країни», — заявила президентка Греції Катарина Сакелларопулу під час зустрічі з Кіріакосом Міцотакісом, який отримав мандат на формування уряду, набравши зі своєю партією «Нова демократія» 40,5% голосів. 
Результатами виборів був приголомшений не лише політичний істеблішмент Греції.
Зростання крайніх правих – у країні, де спогади про Золотий світанок ще не зникли, незважаючи на ув’язнення лідера нині неіснуючої організації Іліаса Касідіаріса – змусило здригнутися ЗМІ та, безсумнівно, частину судової системи, яка раніше цього року завадила розпалюючій ненависть партії Касідіаріса «Елліни» взяти участь у загальнонаціональному голосуванні.

Continue reading...