Home Ukraine Україна — українською POLITICO про розкриття економічного потенціалу України: на що робити ставку

POLITICO про розкриття економічного потенціалу України: на що робити ставку

136
0
SHARE

Успіх післявоєнного відновлення економіки залежатиме від інвестицій приватного сектора, – йдеться на сторінках видання.
Автор статті Даг Деттер є радником урядів та міжнародних фінансових організацій, як МВФ та Світовий банк. Нижче наводимо переклад його статті для POLITICO про економіку України.
Відбудова України вимагає комплексного використання всіх потенційних джерел і методів фінансування для покращення приватного інвестиційного клімату в країні. І центральним у цих зусиллях є ефективне управління величезним державним сектором України, який містить цінні державні активи, які можуть слугувати значним джерелом фінансування.
До війни державні активи становили найбільший сегмент багатства в Україні і вважалися такими, що страждають від неефективності, корупції та шахрайства. І сьогодні державний сектор все ще є наріжним каменем економічної системи країни, а також її військових зусиль.
Проте лише належне управління цими активами може генерувати стабільні річні потоки доходів, сприяючи економічному зростанню та розвитку. Державні підприємства в таких секторах, як енергетика, транспорт, фінанси та нерухомість, можуть зіграти вирішальну роль в економічній реструктуризації та відновленні України. А трансформаційні зміни в управлінні державними активами можуть підвищити конкуренцію, продуктивність, ефективність і запровадити європейську бізнес-практику, яка надає пріоритет прозорості та підзвітності.
Відповідно до цього, уряд України нещодавно оголосив про свій намір створити Фонд суспільного добробуту (PWF) для управління державними активами. І спираючись на досвід європейських реформ — від недавніх у Греції до тих, що відбулися в Італії століття тому — Україна могла б навчитися на минулих недоліках і чітко відокремити політику від комерційних цілей.
Успіх економічного відновлення та зростання України залежить від інвестицій приватного сектора, які, у свою чергу, залежатимуть від прозорості. Враховуючи нинішній масштаб державного сектору та його присутність у конкурентоспроможних галузях, приватні інвестори потребуватимуть гарантій того, що державний портфель функціонує суто на комерційних засадах, без упереджень, зумовлених політикою, несправедливих переваг чи спотворень ринку.

Continue reading...