Home Polish Polish — mix Wielka Brytania: Ben Wallace złożył rezygnację ze stanowiska ministra obrony

Wielka Brytania: Ben Wallace złożył rezygnację ze stanowiska ministra obrony

Brytyjski minister obrony Ben Wallace poinformował w czwartek rano premiera Rishiego Sunaka o rezygnacji ze stanowiska. Nie jest to niespodziewana decyzja. Wallace już w połowie lipca zapowiedział, że przy najbliższej rekonstrukcji rządu odejdzie i w następnych wyborach nie będzie się ubiegał o mandat poselski. Swoją decyzję minister wytłumaczył w dyplomatycznym liście.
Rezygnacja dotychczasowego brytyjskiego sekretarza obrony ma związek z planowanymi zmianami na stanowisku premiera Wielkiej Brytanii. Premier Rishi Sunak mianuje teraz nowego sekretarza obrony. Jak podał Sky News, premier przyjmując tę rezygnację pochwalił dotychczasowe działania ministra. Wskazał na jego strategiczną rozwagę w postępowaniu z Władimirem Putinem w obliczu wojny w Ukrainie oraz stwierdził, że Wallace odegrał kluczową rolę w ewakuacji Afganistanu.
53-letni Ben Wallace ma najdłuższy dyplomatyczny staż ze wszystkich członków gabinetu premiera Sunaka. Pełnił stanowiska ministerialne od 2015 roku. Ministrem obrony był od 2019 roku.
Jest jednym z najlepiej ocenianych brytyjskich przedstawicieli rządu. Wysokie poparcie społeczne przyniosło mu w ostatnich latach zaangażowanie w pomoc Ukrainie.