Home Ukraine Україна — українською Напад на Ізраїль: що таке рух ХАМАС, яка його мета та хто...

Напад на Ізраїль: що таке рух ХАМАС, яка його мета та хто його підтримує

165
0
SHARE

ХАМАС – що це за рух, та хто його підтримує. Навіщо ХАМАС напав на Ізраїль – подробиці руху ХАМАС – читайте в матеріалі Фактів ICTV
Зранку в суботу, 7 жовтня, палестинське терористичне угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, завдало масованого ракетного удару по Ізраїлю. Крім того, бойовики прорвалися на ізраїльську територію.
Наразі відомо про сотні загиблих та поранених ізраїльтян. За даними Збройних сил Ізраїлю, бойовики випустили понад 2,2 тис. ракет.
Що відомо про ХАМАС, його цілі та хто його підтримує – далі в матеріалі.
Що відомо про рух ХАМАС
ХАМАС – це палестинський ісламістський рух і водночас терористична організація, яка є противником Ізраїлю. Це найбільше з кількох палестинських ісламістських воєнізованих угруповань.
Його назва є арабською абревіатурою і розшифровується як Ісламський рух опору.
Радикальний рух ХАМАС був заснований у 1987 році після початку Першої палестинської інтифади – повстання палестинських арабів проти контролю Ізраїлю над Західним берегом річки Йордан та сектором Гази.
Одним із засновників та духовним лідером руху ХАМАС вважається палестинський шейх Ахмед Ісмаїл Ясин, убитий у 2004 році. В заснуванні також брали участь радикально налаштовані представники ісламської організації Брати-мусульмани.
Як зазначає агентство ВВС, після створення ХАМАС визначив два ключові напрямки діяльності:
збройна боротьба проти Ізраїлю, яку здійснює воєнізоване крило руху – бригади Ізз ад-Дін аль-Кассам;
реалізація програм соціальної підтримки для палестинців.
А з 2005 року ХАМАС включився в політичні процеси в частково визнаній Палестинській автономії (займає території сектору Гази та Західного берегу річки Йордан). У той же період Ізраїль вивів своїх військових та поселенців із сектору Гази.
У 2006 році ХАМАС виграв вибори в законодавчі органи та зміцнив свій вплив у Газі, витіснивши звідти рух ФАТХ, головою якого є лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас.
Тож тепер ХАМАС утримує контроль у секторі Гази, а ФАТХ на чолі з Аббасом контролює Західний берег Йордану.
Від початку існування ХАМАС перебував в опозиції до Руху за національне визволення Палестини (ФАТХ).
Так, у 1993 році засновник ФАТХ Ясір Арафат домовився про мир з Ізраїлем, зупинивши повстання палестинців (Першу інтифаду). ХАМАС не підтримав мирний процес і продовжив здійснювати терористичні атаки на Ізраїль.
Лідером руху ХАМАС наразі є Ісмаїл Ганія, який обіймав посаду так званого прем’єра Палестинської автономії у 2006–2007 роках.
ХАМАС загалом (або лише його воєнізоване крило) визнано терористичною організацією в Ізраїлі, США, країнах Євросоюзу, Великій Британії та низці інших держав.
Яку мету переслідує ХАМАС
ХАМАС від початку свого створення не визнавав права Держави Ізраїль на існування.
У 1988 році рух оприлюднив так званий статут, який містить заклики до знищення Ізраїлю та створення на його території ісламської палестинської держави. Це і є метою ХАМАС.

Continue reading...