Home Ukraine Україна — українською Нові правила. Які зміни готує українцям законопроект про мобілізацію: стислий переказ

Нові правила. Які зміни готує українцям законопроект про мобілізацію: стислий переказ

129
0
SHARE

Новий законопроект про мобілізацію вже зареєстрований в парламенті. Кабмін вніс документ до Ради 30 січня після доопрацювання.
Новий законопроект про мобілізацію вже зареєстрований в парламенті. Кабмін вніс документ до Ради 30 січня після доопрацювання.
РБК-Україна ознайомилося з текстом та наводить головні тези.
Всі вказані норми, наведені у тексті, набудуть чинності лише після прийняття законопроекту. З повним текстом можна ознайомитися на сайті Ради.
Ключове:
Мобілізація з 25 років.
Військовим після звільнення з полону – відпустка на 90 днів.
При виїзді за кордон має бути військово-обліковий документ з відміткою про взяття на військовий облік або виключення з військового обліку.
Громадяни будуть зобов’язані реєструвати електронний кабінет військовозобов’язаного та проходити медогляд.
Звільнення з військової служби можливе у зв’язку із закінченням строку служби – у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Обмеження прав
Пропонується ввести статтю 283-2 Кодексу адміністративного судочинства – у справах за зверненням територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Так, за заявою ТЦК щодо громадянина можуть вводитися такі обмеження:
обмеженя у праві виїзду за межі України,
обмеження у праві керування транспортними засобами,
накладення арешту на кошти та інші цінності.
Так, у разі невиконання військовозобов’язаним своїх обов’язків та якщо поліція не може здійснити адмінзатримання та доставлення військовозобов’язаного чи резервіста протягом 15 днів до ТЦК, керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає йому поштою чи в електронній формі вимогу про виконання обов’язку.
Якщо громадянин за 10 днів не виконав зазначеного у вимозі обов’язку або не з’явився до ТЦК (закордонної дипустанови України), тоді ТЦК звертається до суду щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування авто, накладення арешту на кошти.Повістка
У разі отримання повістки про виклик до ТЦК громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначене у ній місце та строк. У повістці зазначається:
прізвище, ім’я по батькові та дату народження громадянина, якому адресована повістка;
найменування ТЦК, що видав повістку;
мета виклику;
зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;
реєстраційний номер повістки;
роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.
Для громадян, які самостійно прибули до ТЦК та підлягають направленню на підготовку час явки до ТЦК встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК.

Continue reading...