Home Ukraine Україна — українською "Тегеранський м'ясник" та самозваний аятолла: що відомо про загиблого президента Ірану Ібрагіма...

"Тегеранський м'ясник" та самозваний аятолла: що відомо про загиблого президента Ірану Ібрагіма Раїсі

77
0
SHARE

Хто такий Ібрагім Раїсі, який його життєвий шлях, що про нього відомо
Раїсі був вірним слугою режиму аятолл з моменту його створення
В Ірані підтвердили загибель президента Ібрагіма Раїсі внаслідок авіакатастрофи 19 травня. Серед уламків його вертольота, який знайшли у горах провінції Східний Азербайджан, живих немає, отже черговий союзник російського диктатора Володимира Путіна розпрощався із життям.
“Телеграф” зібрав усе, що відомо про іранського президента, якого експерти-іраністи називають одним з найбільш політично некомпетентних лідерів Ірану.
Раїсі народився 14 грудня 1960 року в провінції Мешхед. Родом він з перської родини, тобто – представник етнічної більшості Ірану. Про ранні роки Раїсі та його навчання майже нічого не відомо – зокрема він стверджував пізніше, що мав докторський ступінь приватного права в Університеті Мотахарі, але підтверджень цьому немає. Також він вчився у низки відомих іранських мусульманських духовних наставників, але невідомо, чи отримав він статус аятолли – втім, це не завадило йому самочинно проголосити себе аятоллою незадовго до виборів президента Ірану у 2021 році.
У 1979 році, коли сталася Ісламська революція, Раїсі було 19 років. Він активно підтримав революцію, і з того моменту почався активний кар’єрний старт молодого ісламіста у судовій системі режиму аятолл. Так, у 1981 році у віці 21 року він став прокурором провінції Карадж, трохи пізніше – прокурором провінції Хамадан (одночасно). У 1985 році отримав посаду заступника прокурора Тегерану, а у 1988, будучи вже наближеним до диктатора Хомейні, отримав спеціальні судові повноваження.

Continue reading...