Home Ukraine Україна — українською Вибори у Франції: попереду невизначеність

Вибори у Франції: попереду невизначеність

105
0
SHARE

Ультраправа партія “Національне об’єднання” стала явною переможницею першого туру дострокових парламентських виборів у Франції. Однак перспектива формування уряду залишається туманною.
Святкуючи прогнозовану екзитполами перемогу в першому турі дострокових парламентських виборів у Франції з результатом у близько 33 відсотки голосів, голова праворадикальної партії “Національне об’єднання” Жордан Барделла намагався постати солідним державним мужем на противагу своєму усталеному іміджу політика зі стилем попзірки. “Якщо наступної неділі французькі виборці наділять нас абсолютною більшістю, аби ми підняли країну на ноги, я планую стати прем’єр-міністром всього французького народу, який дослухатиметься до кожного, поважатиме опозицію і пам’ятатиме про національну єдність”, – сказав 28-річний політик, виступаючи перед прибічниками у Парижі у неділю, 30 червня.
Ультраправі нині опинилися найближче до влади, ніж будь-коли у новітній історії Франції. Партія, заснована у 1972 році під назвою “Національний фронт” засудженим за расизм праворадикальним політиком Жаном-Марі Ле Пеном, нині намагається позиціонуватися як більш поміркована політична сила. Якщо Барделла за результатом цих дострокових виборів стане прем’єром, на нього очікує непросте політичне співіснування із президентом-центристом Еммануелем Макроном, який обійматиме найвищу у країні посаду до 2027 року.
Згідно з прогнозами на другий тур виборів, які базуються на моделюванні результатів за підсумками першого туру, “Національному об’єднанню” може забракнути мандатів для абсолютної більшості.Потужний, але недостатній результат нової лівиці
Виборчий альянс лівих та зелених “Новий народний фронт” на чолі із ультралівим політиком Жаном-Люком Меланшоном набрав, за попередніми результатами, близько 28 відсотків голосів. Третій результат у 20 відсотків голосів продемонстрував центристський пропрезидентський блок “Разом”. Порівняно з попередніми виборами, на яких соратники Макрона фінішували першими, нинішнє дострокове голосування виявилося програшним для партії влади.

Continue reading...