Home Ukraine Україна — українською Справа MH17: "Щоб і через 100 років була відома правда"

Справа MH17: "Щоб і через 100 років була відома правда"

116
0
SHARE

17 липня 2024 – десяті роковини трагедії рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом. Суд над винними минув, що залишилося? Інтерв’ю з професоркою міжнародного кримінального права з Нідерландів.
Для родичів 298 загиблих цей день назавжди залишиться в пам’яті: кадри димлячих решток літака Boeing-777, збитого 17 липня в небі над Донбасом. Як встановив кримінальний суд у Нідерландах, літак, що прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збила ракета, випущена з російського ЗРК “Бук”. ЗРК перебував у цей момент на контрольованій РФ території Східної України. Розслідування трагедії і кримінальні та цивільні судові процеси, що послідували за ними, багато в чому були безпрецедентними за масштабом і складністю. Попри те, що винні не були покарані, правосуддя взяло гору, каже в інтерв’ю DW напередодні 10-х роковин трагедії Маріке де Хоон, професорка міжнародного кримінального права в Амстердамському університеті.
DW: У середу мине 10 років з моменту, як було збито MH17 (інтерв’ю було проведено 16 липня. – Ред.). Для родичів загиблих біль не мине ніколи. Ця трагедія ще залишається значущою в публічному просторі в Нідерландах?
Маріке де Хоон: Так, вона все ще дуже значуща. Частково, звісно, для багатьох, хто не був пов’язаний безпосередньо з жертвами, найближчими родичами і людьми, які втратили близьких, гострота первинного шоку за десять років знизилася. Але для тих, кого це торкнулося, і для тих, хто був залучений у кримінальні та інші юридичні розгляди, ця справа залишається все ще дуже актуальною. Коли родичам кажуть, що колись слід, мовляв, перегорнути сторінку, то це почасти абсурдно – вони втратили своїх близьких назавжди, і їх ніколи не повернути, скільки б часу не минуло, скільки б не було юридичних процедур.
Головний кримінальний процес у справі про збитий Boeing завершився в Нідерландах у листопаді 2022 року. Що про нього потрібно знати тим, хто за ним не стежив?
З одного боку, це був кримінальний процес, як і будь-який інший. Загинули люди, і тих, хто був відповідальний за їхню загибель, судили. На жаль, злочинці не були присутні на суді, але це не рідкість. З іншого боку, це був особливий процес у тому сенсі, що він показав, що війна, від якої українці страждають сьогодні, почалася ще 2014 року. Але в цьому процесі було багато й іншого, наприклад, можливість протистояти дезінформації. Росія збила цей літак, але заперечувала цей факт, ігнорувала свідчення і фабрикувала неправдиві докази. Не завжди, але дуже часто з потоком дезінформації ми не можемо нічого вдіяти. І для зміцнення, для підтримання міжнародного права було важливо, що уряд Нідерландів провів межу і заявив, що буде переслідувати Росію в Європейському суді з прав людини, в Міжнародній організації цивільної авіації і таким чином визнавати не тільки право найближчих родичів на справедливість, а й, у певному сенсі, боротися з дезінформацією.

Continue reading...