Home Ukraine Україна — українською Чому прем'єр-міністр Індії Моді прибув у Київ після Москви?

Чому прем'єр-міністр Індії Моді прибув у Київ після Москви?

83
0
SHARE

Нарендра Моді став першим індійським лідером за останні 30 років, який відвідує Україну. В індійського прем’єра є причини для того, щоб заспокоїти Київ і його західних союзників.
У п’ятницю, 23 серпня? прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до Києв. Його візит до України збігається з Днем державного прапора України – у переддень Дня незалежності України. І тут показово, що трохи більше місяця тому відбувся візит Моді до Москви.
Його візит, безсумнівно, викличе змішані почуття в Києві. Адже Індія постійно підтримувала тісні зв’язки з Росією, попри повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, навіть всупереч значному невдоволенню Києва та його союзників.
Хоча Моді закликав до миру, він також аж до сьогодні відмовлявся прямо покласти на Кремль відповідальність за війну – під час липневої поїздки Моді до Росії та його зустрічі з президентом Володимиром Путіним, яка збіглася в часі зі кривавим ракетним ударом військ РФ по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві, індійський лідер так само цього не зробив.
Натомість індійський прем’єр-міністр відреагував на скоєне тоді військами РФ ретельно добраним коментарем. “Коли вбивають невинних дітей, серце обливається кров’ю, і цей біль дуже жахливий”, – промовив тоді Моді.Перший візит індійського лідера в Україну з моменту встановлення дипвідносин між країнами
А президент України Володимир Зеленський назвав візит Моді до Росії “розчаруванням”. “Це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як у такий день лідер найбільшої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем світу в Москві”, – написав тоді Зеленський у соцмережі X.
Власне, Моді здійснює не лише свій перший візит в Україну з початку повномасшабної війни РФ проти України – це також взагалі перший візит індійського лідера в Україну з моменту встановлення дипломатичних відносин між двома країнами, тобто за останні більш ніж 30 років.
“Індія має суттєві та незалежні зв’язки як з Росією, так і з Україною, і ці партнерські відносини є індивідуальними”, – заявив журналістам в понеділок, 19 серпня, речник МЗС Індії під час брифінгу для ЗМІ.Індія прагне мирних переговорів між Києвом і Москвою
Експерти кажуть, що цей візит є політичним балансуванням для Індії, який також дає Нью-Делі нагоду закликати сторони протистояння до мирних переговорів.

Continue reading...