Home Ukraine Україна — українською Національний кешбек: як працює система, що у ній не так та чи...

Національний кешбек: як працює система, що у ній не так та чи стягуватимуть податок з нарахованої суми

85
0
SHARE

Що таке програма Національний кешбек, яка обіцяє повернення 10% вартості вітчизняних товарів, як у ній зареєструватись та чи треба сплачувати податки за отримані виплати
Що варто знати про програму “Національний кешбек”, як до неї приєднатись та чому отримана сума кешбеку може бути суттєво нижчою, аніж обіцяних 10%
Що таке програма “Національний кешбек”
“Національний кешбек” – це урядова програма підтримки українських виробників, у рамках якої покупцям обіцяють 10% від вартості товарів, вироблених в Україні. Щоправда, кешбек нараховуватимуть не на абсолютно усі українські товари, а лише товари виробників, які доєднались до програми. І лише у тому випадку, якщо ви розраховуватиметесь за покупки банківською карткою.
2-го вересня 2024 року стартувало бета-тестування програми “Національний кешбек”, яке триватиме близько місяця. Споживачі уже можуть реєструватись у цій системі. Так само у ній поступово збільшуватиметься кількість виробників та торгових мереж.
Як покупцям приєднатись до програми “Національний кешбек”
Приєднатись до програми можна через “Дію”, однак для цього спочатку треба відкрити спеціальний рахунок у банку. Це вже можна зробити через мобільні додатки або відділення таких банків: Приватбанк, Sense Bank, ПУМБ, А-банк, Глобус, Укрсиббанк, Акордбанк.
Мені вдалося відкрити спеціальний рахунок через застосунок “Приват24” лише 3 вересня. Шукати нічого не треба – достатньо лише натиснути на картку “Зроблено в Україні”, яка винесена на головну сторінку. Однак оформити рахунок у кілька кліків не вийшло – сервер не відповідав, ймовірно через велику кількість запитів. Тому довелось повторювати спробу з періодичністю у 10-15 хвилин.
Тут, до слова, треба дати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів з вибраних карток, якими плануєте розраховуватись за покупки.
Як тільки віртуальна картка з’явилась у додатку банку, треба оновити Дію – вона автоматично підтягне вашу картку. Далі у “Дії” треба обрати послугу “Національний кешбек” та активувати картку, на яку нараховуватимуть кешбек. Все максимально просто. Але на цьому “простота” системи наразі вичерпується.
Як дізнатись перелік торгових мереж і товарів, на які нараховуватимуть кешбек
Логічно, що кожному покупцю хочеться дізнатись перелік торгових мереж/магазинів, за покупки у яких нараховуватимуть кешбек, а також перелік товарів. Дія скеровує на сайт “Зроблено в Україні”, де ці переліки можна завантажити у формі таблиці. І це максимально незручно, особливо якщо намагатись подивись переліки з телефону.

Continue reading...