Home Ukraine Україна — українською Як стати патронатною родиною: покрокова інструкція від Фонду Ріната Ахметова

Як стати патронатною родиною: покрокова інструкція від Фонду Ріната Ахметова

44
0
SHARE

Юлія та Віталій Тарасенки з Обухова мають трьох власних дітей та вже понад п’ять років надають прихисток дітям, які з тих чи інших причин лишилися без.
Юлія та Віталій Тарасенки з Обухова мають трьох власних дітей та вже понад п’ять років надають прихисток дітям, які з тих чи інших причин лишилися без рідної сім‘ї. За цей час в їх родині тимчасово виховувалося 15 таких хлопчиків та дівчаток.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на прес-службу фонду.
“П’ятеро дітей, які були у нас під патронатом, усиновлені родинами. Дев’ять дітей повернулися до біологічних родин. Одна дитина, що мала інвалідність, була влаштована в реабілітаційний центр”, – говорить Юлія.
Сімейний патронат – це одна з форм влаштування дитини, у якої немає батьків або вони перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть виховувати її. Завдяки патронату дитина продовжує зростати саме в умовах родини.
В Україні про цю форму опіки почали говорити ще у 2009 році. Під час повномасштабної війни цей варіант підтримки набув великого значення. Раніше діти, які втратили батьків, одразу потрапляли виключно до інституційних закладів. Зараз період, необхідний для вирішення подальшої долі, вони можуть жити у патронатній родині, і це позитивно позначається на їх майбутньому.
Програма “Сирітству – ні!” Фонду Ріната Ахметова вже понад 19 років надає інформаційну підтримку щодо всіх варіантів сімейного влаштування дитини. Завдяки їй вже понад 10 тисяч дітей виховуються у сім’ях. Спеціально для Фонду керівниця служби соціального супроводження Шевченківського районного в місті Києві центру соціальних служб Юлія Нагацька відповіла на найбільш розповсюджені питання про патронат. Що таке патронатний вихователь?
Це людина, яка разом зі своєю родиною забезпечує догляд, виховання та реабілітацію дітей у себе вдома, пояснює Юлія Нагацька. А ще, це робота – соціальна послуга, за яку держава передбачила:
Заробітну плату;
Офіційне працевлаштування;
Страхові внески;
Консультації та психологічну підтримку спеціалістів;
На дітей також є виплати. Причому, є низка ситуацій, в яких базовий розмір грошового забезпечення збільшується.
Варто розуміти, що патронатний вихователь — це робота, яка виключає підробіток, адже важливо, щоб людина постійно могла бути поруч із дитиною.Чи можу я стати патронатним вихователем?
Так, якщо ви повнолітній громадянин чи громадянка України, маєте досвід виховання дитини та житлові умови для того, щоб надавати такі послуги.
Юлія Нагацька додає, що у вашій історії життя не має бути таких сторінок, як позбавлення батьківських прав, судимість, перебування на обліку у психоневрологічному чи наркологічному диспансерах.

Continue reading...