Home Ukraine Україна — українською Андрій Костін подав у відставку: у чому була головна помилка генпрокурора, хто...

Андрій Костін подав у відставку: у чому була головна помилка генпрокурора, хто його замінить

45
0
SHARE

Андрій Костін подав у відставку на тлі скандалів із фальшивими інвалідностями регіональних прокурорів. Генпрокурор України не хотів наводити порядки в ОГП
Андрій Костін вів активну публічну діяльність, часто їздив закордон і забув про контроль над Офісом генпрокурора. Топчиновник повторив помилку колишнього міністра оборони Олексія Рєзнікова і глави МЗС Дмитра Кулеби, а скандали з “інвалідизацією” прокурорів стали останньою краплею, кажуть опитані Фокусом політологи.
Генеральний прокурор України Андрій Костін 22 жовтня подав у відставку через скандали з фальшивими інвалідностями. Регіональні прокурори масово оформляли собі довідки: тільки в Хмельницькій області 49 осіб отримали інвалідність 2-ї групи. Рішення оформляла голова обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа, у якої під час обшуків знайшли майже $6 мільйонів готівкою і чимало коштовностей.
Народний депутат від “Слуги народу” Андрій Костін став новим генеральним прокурором у липні 2022 року, змінивши на посаді Ірину Венедіктову. Таким чином він став 22-м генпрокурором в історії України. Після відставки його обов’язки виконуватиме перший заступник Олексій Хоменко.
Скандал навколо “інвалідизації” прокурорів призвів до ліквідації медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) по країні. Костін визнав корупцію в системі прокуратури і підтримав ідею президента Володимира Зеленського скасувати незаконні рішення про надання інвалідності та виплати пенсійних нарахувань.
Зеленський, коментуючи масове оформлення прокурорами інвалідності, заявив про політичну відповідальність генпрокурора за ситуацію в органах прокуратури України.
Встановлені 49 прокурорів вказали в деклараціях суми пенсій понад 54 мільйони гривень, деякі оформлялися з 2016 року. Якщо доведуть незаконність виплат, від прокурорів можуть вимагати повернути їх. Ситуацію, що склалася з присвоєнням інвалідностей, Костін назвав аморальною, на всіх рівнях тривають перевірки і розслідуються кримінальні провадження.

Continue reading...