Home Ukraine Україна — українською Ефект доміно та загроза Китаю: як Британія віддає "останню колонію в Африці"...

Ефект доміно та загроза Китаю: як Британія віддає "останню колонію в Африці" і чому це важливо

46
0
SHARE

.
3 жовтня уряд Великої Британії оголосив, що відмовляється від суверенітету над стратегічно важливим архіпелагом Чагос в Індійському океані. Так було покладено край тривалому конфлікту, що впливав на репутацію Сполученого Королівства, до того ж зроблено це було всупереч волі головного союзника Лондона. Чому це насправді важливо і як може вплинути на світ – читайте в матеріалі 24 Каналу.Що відомо про острови Чагос і де вони розташовані?
Острівний архіпелаг Чагос розташований в Індійському океані й складається з приблизно 50 тропічних островів. Це колоніальний спадок Великої Британії, яка володіла ним з 1814 року та залишила ці острови собі після того, як надала незалежність Маврикію в 1968 році.
Власне, умовою британців щодо незалежності було збереження контролю Лондона над архіпелагом Чагос як “Британської території в Індійському океані”.
У 1965 році Велика Британія офіційно купила ці острови за 3 мільйони фунти, від яких Порт-Луї (столиця Маврикія – 24 Канал) не міг відмовитись.
З урахуванням інфляції, 3 мільйони фунтів за нинішніми цінами – це близько 75 мільйонів. За такі гроші навіть не купиш футбольний клуб АПЛ, хіба що Мудрика. Втім, тоді були інші реалії й для молодої колишньої колонії ці гроші були подарунком з небес. Інша справа, що з роками у Маврикії почали розуміти, що їх обдурили колишні пани, але в 1965 році інших варіантів просто не було.Чому стратегічний атол такий важливий для Британії та США
Як відомо всім фанатам соціальної мережі Instagram, Маврикій та острови в Індійському океані – це райська місцевість з розкішними пляжами, неймовірними видами та життям, сповненим чуттєвих насолод, але не для Великої Британії та архіпелагу Чагос.
Британці зберегли його не для відпочинку, а через стратегічно вигідне розташування. Він лежить просто посередині Індійського океану та є ідеальною базою для воєнної логістики в регіоні та контролю над ним. І не тільки над ним, але й Близьким Сходом також.
Власне, в договорі купівлі островів саме оборонному фактору віддано найбільше уваги й зазначено, що Велика Британія має право повернути острови Маврикію в разі, якщо зникне військова необхідність.
Звісно, Велика Британія опікується всім цим “добром” не сама, а разом із головним союзником – Сполученими Штатами. Ті з 1966 року орендують найбільший острів архіпелагу – атол Дієго-Гарсія та облаштували в 1973 році на ньому базу ВМС та ВПС, зокрема на тропічному острові розміщена дальня авіація США.
Облаштування американської воєнної бази відбувалося в не зовсім демократичний спосіб. На догоду геополітичним цілям “великих держав” були принесено в жертву інтереси “маленьких людей” – нащадків колишніх рабів, завезених на острови колонізаторами у 18 та 19 століттях. Цих людей просто депортували на інші острови та території.
Деяким пощастило опинитись у Британії, але більшість із них опинилась на сусідніх островах (здебільшого – на Маврикії, що розташований за 1 500 кілометрів, але за тамтешніми мірками це “поруч”).

Continue reading...